Skrald: Beboere begejstrede over nyt initiativ

Til sommer skal en gruppe unge hyres til at samle skrald i København. Det er tiltrængt med mere oprydning, siger beboer på Islands Brygge

Det er et kendt syn, når sommeren er over København. Folk vrimler til områder ved vandet og til de grønne oaser i byen. Og når de forlader området, flyder det med skrald. 

Men til sommer skal en gruppe af 15 ungearbejdere og tre teamledere rydde op efter løjerne. Et forslag fra de Radikale er blevet vedtaget og finansieret i budgetforliget for 2017. 

Så i seks uger i højsæsonen fra juni til start august får gruppen af unge i alderen 13-17 år løn for at samle skrald i byen. 

- Vi må desværre erkende, at der er rigtig mange mennesker, der ikke rydder op efter sig selv, når de har siddet og hygget sig i byen, men når vi nu ikke kan ændre det, så må vi jo prøve at hjælpe med at holde byen ren, siger den radikale gruppeformand, Tommy Petersen.

Samtidig med at byen bliver mere ren, håber han på, at initiativet vil ændre på holdningen hos de folk, der ikke rydder op efter sig selv.

-  Så bliver folk fohåbenligt flove og rydder selv op, siger Tommy Petersen. 

Tiltrængt med flere hænder

På Islands Brygge i København mødes beboerne ofte af bunker af skrald efter en smuk sommerdag, og her bliver nyheden om mere oprydning budt velkommen. 

- Tiltrængt, jeg tror, at det er et godt initiativ også pædagogisk set. Der er mange, der har godt af at se, at der bliver samlet op efter dem. Måske tænker de: Hov den var egentlig min, den tager jeg lige selv, siger Katrine Trærup, der bor på Islands Brygge.

Det er veninden, som hun er ude at gå tur med langs vandet, helt enig i. 

- Jeg tænker, at det kun kan smitte positivt af, i forvejen har man lagt mærke til alle de her anti-skrald kampagner, så det kan kun smitte positivt af, at man ser andre samle op, siger Eva Simonsen og fortsætter:

- Og så er det rart, at kunne være her uden alt det papir og alt det der, så det kan kun være en god idé, siger hun.

- Der kommer ikke en maskine og rydder op

Når man bor i området ved Islands Brygge med mindre børn, er skraldet ofte til gene, især engangs-grill, der bliver efterladt, kan gøre forældrene utrygge på børnenes vegne, synes de to veninder.

- Jeg tror, at mange der bor her, de trækker væk om sommeren i højsæsonen, for det bliver jo invaderet, det ved vi jo. Det sker alle steder med strand og vand som Bellevue eller her. Og så hjælper skraldet jo slet ikke, for når folk så er forsvundet, så er skraldet her. Det er ligesom en festival i Fælledparken, her er der bare ikke en maskine, der kommer hver aften og rydder det hele væk, siger Katrine Trærup. 

Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvor grupperne af unge skal samle ind. Men lønnen ligger på 53 kroner i timen til de 15-årige og 72 kroner i timen til de 17-årige. 

Samlet er der budgetteret med, at det kommer til at koste knap 0,7 millioner kroner i 2017. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere