Skolerenoveringer bremses: Børn med fysiske handicap i klemme

Fremtiden for mange københavnske skolerenoveringer er uvis. Det skaber frustration på Skolen ved Sundet, hvor børnene nu på ubestemt tid er flyttet væk fra deres normale skole.

På Skolen ved Sundet på Amager går en gruppe specialklasse-elever med forskellige bevægehandicaps.

De er på ubestemt tid blevet rykket fra den ene ende af København til den anden. Til Østerbro og en midlertidig skole, der ifølge flere forældre ikke er egnet til kørestole og gangstativer, og som afskærer børnene med bevægelseshandicap fra at være sammen med elever fra "almindelige" folkeskoleklasser.

Årsagen er en større skolerenovering, hvor specialafdelingen, kaldet Friluftskolen, står først for.

Problemet er bare, at hele renoveringsprojektet er sat på hold. Men specialklasse-eleverne er alligevel blevet rykket væk fra deres vante omgivelser. 

Det har skabt store frustrationer:

- Børnene skulle være blevet derude og have haft sommeren derude. De skulle først være rykket, når vi var helt sikre på, hvornår renoveringen skulle gå igang, siger Tinne Hjerrild Jakobsen, der er mor til eleven David. 

Tinne Hjerrild Jakobsen er utilfreds med, at man har rykket hendes søn over på en anden skole, før der kom afklaring omkring renoveringen.
Tinne Hjerrild Jakobsen er utilfreds med, at man har rykket hendes søn over på en anden skole, før der kom afklaring omkring renoveringen.
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Hvad er anlægsloftet?

Den bremsede renovering af Skolen ved Sundet er bare én af en lang række byggeprojekter, som Københavns Kommune har sat på hold.

Kommunens byggebudget er nemlig under stort pres af et stigende antal folkeskolebørn, fordi de samtidig skal overholde anlægsloftet.

Ny skole har flere udfordringer 

David Hjerrild Jakobsen har et motorisk handicap og går med gangstativ. Han har taget flytningen til en midlertidig skole med oprejst pande. Men det er ikke altid let at komme rundt.

I skolegården på den midlertidige skole er der sand, græs og flere høje kanter. Og inde på skolen er der elevator op til klasselokalerne, som kun kan betjenes af de voksne. Så det kan godt skabe lang kø for de mange gangbesværede børn, lyder det. 

David Hjerrild Jakobsen går i 5. klasse på Skolen Ved Sundet
David Hjerrild Jakobsen går i 5. klasse på Skolen Ved Sundet
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Samtidig betyder udflytningen af specialklasse-eleverne, at de ikke kan inkluderes i almindelige folkeskoleklasser. 

Noget, der for David ellers har været en stor succes:

- Så skulle jeg derover og have engelsk med dem. Det gik egentlig ret godt, og jeg fik skabt nogle nye venner. I ny og næ, når vi skulle over og synge morgensang eller over på biblioteket, så hørte jeg lige pludselig nogen sige: "Hej David!" fortæller han. 

Specialelever fra Skolen Ved Sundet på Amager er blevet genhuset på en tom skole på Østerbro.
Specialelever fra Skolen Ved Sundet på Amager er blevet genhuset på en tom skole på Østerbro.
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Borgmester: - En rigtig svært situation

Københavns Børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen fra Socialdemokratiet, vil ikke stille op til interview.

Han udtaler sig heller ikke om den konkrete renovering af Skolen Ved Sundet, og hvorfor den er sat på hold så sent i processen.

I et skriftligt citat lyder det:

- Jeg har fuld forståelse for, at den nuværende situation er enormt frustrerende for både børn, forældre og medarbejdere. Det er en rigtig svær situation for de skoler, der bliver ramt af regeringens stramme anlægsloft. Vi har afsat penge til nogle helt nødvendige renoveringer, som nu risikerer at blive udskudt.

På Økonomiudvalgets møde den 14. maj tager man stilling til, hvilke renoveringer der først skal genoptages og hvilke der må vente. 

Mød David og klassekammeraterne, der er blevet flyttet væk fra deres normale skole: 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

Utterslev Skole udefra

play69 skoler og Falck står foran kæmpe opgave i København

80_percent

playIdrætslærer går nye veje med motionsdag fra helvede

Rosa Overgaard 2

I Køge intensiverer man kampen mod drilske bogstaver og lyde

Artikelfoto

playVideo: Siri møder efterskolevennerne for første gang i fire måneder

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere