Skjult perle: Københavns 'hemmelige' bibliotek åbnes for offentligheden

Rådhusbiblioteket har tidligere været lukket land for borgere, men fra i dag kan man bruge de unikke lokaler som læsesal, når det åbnes for offentligheden.

Selvom lokalerne er dunkle, pladserne få og boghylderne knapt så svulstige som andre steder, så vil dagens melding fra Rådhuset uden tvivl være kærkomment nyt for arkitektonisk interesserede såvel som studerende og hverdagsnostalgikere.

På dagen, hvor mange københavnere igen finder studiebøgerne frem, meddeler Københavns Kommune, at dørene til Rådhusbiblioteket igen åbnes for borgere efter at have været lukket i mere end tre år.

Rådhusbiblioteket er et lille bibliotek på hjørnet af anden sal med udsigt til ud til Rådhuspladsen og Vester Voldgade, som rummer en hel del danmarkshistorie på få kvadratmeter.

Der vil være 16 læsepladser til studerende læseheste, som fordeles ud fra først-til-mølle-princippet.

- Det er mig en helt særlig glæde at invitere byens borgere, ikke mindst studerende ind på Rådhusbiblioteket, der jo lige som resten af rådhuset er åbent for offentligheden og tilhører borgerne, siger overborgmester Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Det store bord i læsesalen har arkitekten Martin Nyrop tegnet så de passer med de originale stole fra Borgersalen i det gamle Råd- og Domhus på Nytorv.
Det store bord i læsesalen har arkitekten Martin Nyrop tegnet så de passer med de originale stole fra Borgersalen i det gamle Råd- og Domhus på Nytorv.
Foto: Leif Jørgensen - Creative Commons/Wikipedia
Maleriet af P.S. Krøyer forestiller arkitekt Martin Nyrop i samtale med konduktør Emil Jørgensen på Vægtergangen. I baggrunden står murermester Krone.
Maleriet af P.S. Krøyer forestiller arkitekt Martin Nyrop i samtale med konduktør Emil Jørgensen på Vægtergangen. I baggrunden står murermester Krone.
Foto: Jan Jørgensen - Ritzau Scanpix

- Rådhusbiblioteket er et dejligt sted at fordybe sig, og de historiske og smukke omgivelser kan forhåbentlig inspirere og glæde, siger han. 

Omgivelserne, Frank Jensen henviser til, er i løbet af det seneste år blevet istandsat og indrettet, så de i dag fremstår mere eller mindre som da rådhuset åbnede i 1905. 

Disse tæller blandt andet et maleri af P.S. Krøyer, der forestiller byggeriet af Københavns Rådhus. Mens biblioteket har været lukket er maleriet blevet restaureret af eksperter fra Nationalmuseet og dækket af næsten usynligt glas for at beskytte det for fremtiden.

Skulle man få lyst til at fordybe sig på biblioteket, kan man gøre dette ved det store bord i læsesalen, som arkitekten bag Rådhuset, Martin Nyrop, tegnede til at passe til stolene, der er de originale stole fra Borgersalen i det gamle Råd- og Domhus på Nytorv – en bygning der nu huser Københavns Byret.

Kort nyt, onsdag 22.27

mindestue for besættelsen

Fordybelsen kan dog risikere at blive brudt, hvis man får øje på skudhullet i læseværelset. Skudhullet stammer fra den 9. april 1945, hvor tyske soldater fra Shellhuset skød mod modstandsfolk, der holdt en mindestund på Rådhuspladsen. Fem kugler ramte Rådhuset, hvoraf det ene hul endnu ses og bevares i væggen som et minde fra krigstiden.

Siden foråret 2015 har biblioteket været lukket, efter Borgerrepræsentationen året før besluttede, at biblioteksfunktionerne og materialesamlingen skulle flyttes til Hovedbiblioteket og det nye Københavns Museum i Stormgade.

Dengang lød ræsonementet, at biblioteket var for dyrt i drift, idet Kultur- og Fritidsforvaltningen betalte over en million kroner om året i husleje for Rådhusbiblioteket til udlejeren, kommunen. Dengang kæmpede Enhedslisten og Dansk Folkeparti imod lukningen.

Der vil være åbent for borgere og studerende på hverdage i tidsrummet 9-16. 

Rådhusbiblioteket

  • Biblioteket åbnede sammen med Rådhuset i 1905 og er tegnet af arkitekten Martin Nyrop.
  • Rådhuset såvel som biblioteket er opført med inspiration fundet i Palazzo Pubblico - Sienas berømte rådhus.
  • I begyndelsen havde kun borgerrepræsentationens medlemmer adgang.
  • Det skyldes, at den oprindelige idé med biblioteket var at give politikerne adgang til viden om, hvordan man håndterer demokratiet. Derfor var der også direkte adgang fra deres udvalgslokale og ind til biblioteket.
  • I 1917 blev Rådhusbiblioteket dog åbnet for borgere på lige fod med byens andre biblioteker.
  • I 2015 besluttede borgerrepræsentationen at lukke Rådhusbiblioteket, der på det tidspunkt indeholdt omkring 25.000 håndbøger om Københavns økonomi og historie.
  • Det genåbnede Rådhusbibliotek indeholder udvalgte bøger fra den samling.

Kilde: Københavns Kommune
Biblioteket åbnede sammen med Rådhuset i 1905.
Biblioteket åbnede sammen med Rådhuset i 1905.
Foto: Københavns Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik