Skattefri hjælp til hjemløse koster millioner i bureaukrati

Politisk flertal har afsat 45 millioner kroner til forslaget. 31 millioner kroner går til administration.

De hjemløse får snart mulighed for at tjene 20.000 kroner skattefrit om året ved siden af deres offentlige forsørgelse uden at blive trukket i sociale ydelser. Det fremgår af et lovforslag, som Folketinget skal førstebehandle tirsdag, skriver Jyllands-Posten. 

Alle partier undtagen Enhedslisten har aftalt at afsætte 45 millioner kroner i en forsøgsperiode på tre år. Hovedparten af pengene - helt præcist 31 millioner kroner - vil blive brugt på administration og en it-løsning. Landsforeningen af Væresteder mener derfor, at pengene er "smidt direkte ud ad vinduet". 

- Idéen er sympatisk, men udformningen er lidt håbløs. Ude i virkeligheden opererer vi med, om tingene kan lade sig gøre, og det kan jeg ikke se, at det her kan, siger Cliff Kaltoft, sekretariatschef i Landsforeningen af Væresteder, til Ritzau. 

Svært at forestille sig

Antallet af hjemløse i hovedstadsområdet har været konstant stigende siden 2009, viser tal fra SFI.  Med lovforslaget får de socialt udsatte mulighed for at arbejde for private virksomheder nogle timer om måneden. 

Man burde havde inddraget de offentlige virksomheder og civilsamfundet. Så kunne det måske gøre en reel forskel for de hjemløse, siger Cliff Kaltoft.

quote Jeg har svært ved at se, hvilke private virksomheder en hjemløs kan henvende sig til og få arbejde otte-ti timer om måneden. 

Cliff Kaltoft

Over for Jyllands-Posten kalder De Hjemløses Landsorganisation, Sand, det "skandaløst", at der bruges så mange penge på administration af en ordning, der skulle have været "helt ubureaukratisk". 

I første omgang krævede Børne- og Socialministeriet, at de socialt udsatte skulle modtage den skattefrie løn elektronisk på en bankkonto eller via MobilePay. En app skulle herefter vise, hvor mange penge der var tilbage på frikortet.

Men det er nu ændret, så pengene i stedet kan udbetales kontant. Mange hjemløse har nemlig slet ikke en bankkonto, et hævekort eller en smartphone, lød protesterne under høringsfasen, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere