Skandale om anklager udsætter hashsag på ubestemt tid

En anklagers ulovlige vejledning af vidner aflyser nu retsmøder i stor hashsag fra Christiania i Østre Landsret. Det er uvist, hvornår sagen kan fortsætte.

11 tiltalte i en stor hashsag på Christiania må vente længe på dom. Det skyldes en erfaren anklagers mulige lovovertrædelser.

Efter godt 15 retsmøder har Østre Landsret mandag med en enkelt undtagelse valgt at aflyse alle planlagte retsmøder i sagen.

Det sker efter afsløringen af, at sagens anklager angiveligt skal have givet detaljeret vejledning til politiagenter om, hvad de skal forklare i retten. 

Kun et enkelt retsmøde 10. november fastholdes. Her vil landsretten have mulighed for at tage stilling til eventuelle spørgsmål, der måtte opstå.

- Det betyder, at nu ryger sagen. Den går i rendestenen, siger en af de tiltaltes forsvarere, advokat Bjørn Elmquist, til Ritzau.

Han er overbevist om, at sagen ikke når i mål i 2016. Dommen var ellers ventet 22. november.

- Det er meget uheldigt for de tiltalte, siger han til Ritzau.

Ud over aflysningen af de planlagte retsmøder har landsretten mandag afvist at imødekomme flere krav fra sagens forsvarsadvokater.

De mente, at anklagemyndigheden skulle pålægges inden for 48 timer at udlevere dokumenter om anklagerens mulige påvirkning af vidner samt efterfølgende misinformering af forsvarene og landsretten.

Men så hurtigt skal det ikke gå.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der efterforsker anklagerens adfærd, skal nemlig først have 14 dage til at vurdere, om en udlevering af materialet vil kunne skade opklaringen.

Herefter har anklagemyndigheden en uge til at tage stilling til advokaternes krav om aktindsigt, fastslår landsretten.

Samtidig afviser retten at pålægge anklagemyndigheden "løbende og straks" at udlevere nyt materiale, som politiklagemyndigheden måtte finde frem til.

Skandalen er opstået midtvejs i sagen. Men med mandagens afgørelse er det altså uvist, hvor længe de tiltalte må forblive i uvished.

- Måske ender det med, at hele sagen må gå om, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Sagen indgår i det store kompleks om hashhandel på Christiania, som politiet døbte "Operation Nordlys". Næsten 80 personer er blevet anklaget og dømt. 

De 11 blev fundet skyldige af Københavns Byret i marts 2015. Straffen var på mellem fængsel i fem år og et år og tre måneder. Der blev konfiskeret mere end en million i udbytte fra den organiserede kriminalitet.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi 112 politibil

57-årig mand savnes – nu beder politiet om hjælp

s-tog

Kvinde frifindes for vold - sprøjtede vand på ansatte i DSB

arbejdsulykke ny ellebjerg

Mand mister livet i arbejdsulykke ved metrobyggeplads

Fartkontrol

Leasingselskab taber kamp om Porsche efter høj fart

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere