Skal du i byen i aften? Nu kommer Natteværterne, der tysser på dig

Københavns Kommune indsætter fra fredag aften såkaldte Natteværter, der skal arbejde for ro og orden i bylivet.

Et værtshus i Indre By i København, lige omkring midnat. En flok rygere er gået udenfor for at snuppe en smøg. En af dem stiller sig syngende for at tisse i en port, og lidt efter lidt kommer der flere venner til, og pludselig har der udviklet sig en mindre fest i gaden. Deltagerne griner, hygger sig og råber øllede kommentarer - til stor gene for de omkringboende.

Scenen her er opdigtet. Men hver hver fredag og lørdag - og nogle gange midt på ugen - er det situationer som den, man kan opleve i de mest værtshus-tunge dele af Københavns Indre By. 

Som et forsøg sender Københavns Kommune fra i morgen en række såkaldte Natteværter på gaden. Deres opgave er at skabe lidt mere ro og orden - gennem dialog med de unge på gaden, for de har ingen officiel bemyndigelse.

- Forsøget med natteværter er inspireret af internationale erfaringer og skal gøre os klogere på, om modellen kan være et redskab for os i arbejdet for at skabe bedre balance i nattelivet i Indre By, siger Thomas Jakobsen, der er direktør i Kultur- og fritidsforvaltningen.

Han fortsætter:

- Natteværterne skal sikre den gode dialog mellem nattelivets interessenter, så vi i højere grad kan sørge for, at der er plads til alle. I København skal der være plads til et rigt kulturliv til glæde for både borgere, besøgende og erhvervsliv, samtidig med at der skal være plads til dem, der bor i byen. Jeg ser frem til at se, hvilken rolle natteværterne kan spille her og håber, de bliver taget godt imod på gaden fra i morgen aften.

Københavns Kommune understreger meget tydeligt, at Natteværterne ikke har nogen officiel bemyndigelse - det, de kan, er at tale med festpublikummet om "det gode natteliv".

Det betyder for eksempel, at de anviser, hvor der er toiletter og skraldespande, og at de via dialog kan forsøge at lægge en dæmper på et selskab, der måske er lige lovlig højrøstet.

Beboere i Indre By i København har længe påpeget, at festkulturen er gået amok. Der er for mange værtshuse, og for mange af dem har sene bevillinger, så der er folk en stor del af natten.

Samtidig betyder rygereglerne, at folk går på gaden og ryger, og det skaber til tider støj og uro. Nu er Natteværterne indsat som et forsøg, der skal forbedre forholdene.

Natteværterne er på gaden i tidsrummet fra 22 til 06 næste morgen.