Skæbnedag for cyklisterne på Assistens Kirkegård

Siden april har det været forbudt at cykle på Assistens Kirkegård på Nørrebro. Nu skal Natur- og Miljøklagenævnet afgøre, om forbuddet igen skal ophæves.

Katja Søndergaard og hendes familien cykler tværs igennem Assistensen hver eneste dag – på den brede Poppelallé mellem Nørrebrogade og Kapelvej.

- Det er dejligt at cykle herinde, for der er så meget trafik rundt omkring, forklarer hun.

Da TV 2 Lorry stopper hende, kommer det bag på hende, at man ikke længere må cykle på den brede, asfalterede sti. Hun er helt klar over, at det er en sti, man kan – eller kunne - cykle på og ikke en decideret cykelsti.

quote Jeg synes ikke, det er i orden, når folk fræser igennem her og er ved at køre folk ned.

Katja Søndergaard, cyklist i Assistens Kirkegård

- Jeg synes ikke, det er i orden, når folk fræser igennem her og er ved at køre folk ned. Vi er kommet her i mange år og kører pænt og ordentligt og tager hensyn. Det er jo primært for gående, siger Katja Søndergaard.

For 19 år siden fik de første cykler lov til at trille gennem Assistens Kirkegård på de to centrale strøg, der krydser hinanden på midten. 

For to et halvt år siden blev parken fredet – men det var fortsat tilladt at cykle på kirkegården.

Siden gik Danmarks Naturfredningsforening til Fredningsnævnet og fik dem til at forbyde de mange cykler.

Naturfredningsforening: 'De tohjulede har taget overhånd'

I foreningens øjne havde de tohjulede taget overhånd i den grønne oase på Nørrebro og truede hensigten med den fredning, foreningen havde fået gennemført.

quote Det betyder noget for oplevelsen og den rekreative og kirkelige brug af kirkegården, når man besøger sine døde med cykler spurtende omkring sig

Birgitte Bang Ingrisch, Fredningsleder i Natur- og Miljøklagenævnet

Samtidig frygter de endnu flere cykler gennem kirkegården, når metrostationen på Nørrebros Runddel åbner i 2018.

- Det betyder noget for oplevelsen og den rekreative og kirkelige brug af kirkegården, når man besøger sine døde med cykler spurtende omkring sig. Det betyder noget for mange mennesker, og det er det, vi har fået henvendelser om, fortæller Birgitte Bang Ingrisch, der er fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening.

I dag forsvarede hun foreningens synspunkter overfor Natur- og Miljøklagenævnet, der mødte op ti mand høj for at se på forholdene på Assistens Kirkegård, før de skal træffe deres afgørelse. 

Kommunen vil fortsat have cykler

Nævnets medlemmer var kommet til kirkegården, fordi Københavns Kommune har klaget over fredningen.

Både kommunen og mange af naboerne synes, at der er rigeligt plads til alle i den 40 tønder land store kirkegårdspark.

De er imod cykelforbuddet, der kom i april, og kommunen ønsker at pille skiltene med cykling forbudt ned igen så hurtigt som muligt.

Ved siden af kirkegården bor Svend Thaning og er kommet der gennem 34 år – både med og uden cykler. Han er med ved det offentlige møde, som Natur- og Miljøklagenævnet torsdag formiddag holder i Kulturcentret Assistens efter deres tur rundt på kirkegården.

Nabo: Assistens dør uden cykler

Svend Thaning kan ikke se noget problem, fordi de fleste cyklister, ifølge ham, tager de hensyn, de skal.

quote Det er en speciel kirkegård, vi har, det er en grøn stillekupé, men man må godt cykle og nyde det

Svend Thaning, nabo til Assistens Kirkegård

- Jeg håber virkelig, at Natur- og Miljøklagenævnet ikke opretholder det her forbud, for så vil den jo blive død, den her kirkegård. Og det er jo ikke meningen. Det er en speciel kirkegård, vi har, det er en grøn stillekupé, men man må godt cykle og nyde det, siger han til TV2 Lorry.

Natur- og Miljøklagenævnet træffer deres afgørelse inden oktober måned er ovre - og den beslutning kan ikke omgøres.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik