Sjældent maleri solgt til udlandet: Nu bliver det i Danmark

En lov har sat en stopper for et udenlandsk køb af et sjældent maleri af Wilhelm Marstrand. Nu bliver det i stedet udstillet på museum.

Et sjældent maleri af den danske maler og tegner Wilhelm Marstrand er på vej til Statens Museum for Kunst. Den unikke kulturgenstand, som før var i privat eje, bliver nu en del af den offentlige kulturarv på et dansk museum.

Så selvom værket – der forestiller den vestindiske barnepige Justina i Frederiksberg Have sammen med malerens to små niecer - tidligere på måneden blev solgt til en udenlandsk køber, er det alligevel blevet sikret, at maleriet kommer på danske hænder og snart kan ses på Statens Museum for Kunst.

Det hidtil ukendte værk blev for nyligt solgt på auktion i København til den udenlandske køber. Men det blev der alligevel sat en stopper for.

Maleriet af den vestindiske barnepige Justina i Frederiksberg Have sammen med Wilhelm Marstrands to små niecer
Maleriet af den vestindiske barnepige Justina i Frederiksberg Have sammen med Wilhelm Marstrands to små niecer

En lov om sikring af kulturværdier giver nemlig Kulturværdiudvalget ret til - allerede inden auktionen - at meddele auktionshuset, at et bestemt værk er så vigtigt, at udvalget skal have en ansøgning om udførselstilladelse, hvis køber efter auktionen vil føre værket til udlandet.

Ansøgningen er nu behandlet, og Kulturværdiudvalget har nedlagt forbud mod udførsel. Et forbud skal følges op af et købstilbud, og nu har den udenlandske køber valgt at acceptere købstilbuddet.

Et maleri i særklasse

Formanden for Kulturværdiudvalget Svend Larsen glæder sig over, at maleriet bliver i Danmark.

- Det er udvalgets opgave at sikre, at vi ikke mister de allervigtigste kulturværdier til udlandet. Maleriet er i særklasse, og udvalget har vurderet, at der er tale om en umistelig kulturværdi af afgørende national betydning, som derfor ikke må udføres af Danmark. Det er en stor gevinst, at danskerne fremover kan glæde sig over Marstrands maleri. Vi er taknemmelige for, at generøse donationer fra Knud Højgaards Fond, Hermod Lannungs Museumsfond og Slots- og Kulturstyrelsen har gjort det muligt at købe malerier, siger Svend Larsen.

Museumsdirektør: Bliver et elsket værk

Kulturværdiudvalget har bestemt, at maleriet skal gives til Statens Museum for Kunst i København, og det vækker begejstring hos museumsdirektør Mikkel Bogh.

- Jeg glæder mig til at vise vores gæster det vidunderlige maleri af barnepigen Justina i Frederiksberg Have sammen med Marstrands to små niecer. Maleriet af den store danske guldaldermaler har en meget høj kunstnerisk kvalitet. Også malerens valg af motiv, som sætter en vestindisk barnepige i centrum, er yderst sjældent. Jeg er sikker på, at Justina vil blive et kendt og elsket værk, siger han.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget