Sjælden fødsel af sjældent dyr i Københavns Zoo

En hun-vombat i Zoologisk Have i København bærer på et nyt medlem af bestanden i sin pung.

Der er kun 11 vombatter i Europa. Så en vombat-fødsel på kontinentet er en sjældenhed.

At det tilmed sker i København gør ikke begejstringen mindre.

- Med så få vombatter uden for Tasmanien er hver fødsel lidt af en sensation, siger Flemming Nielsen, Kurator i Zoologisk Have København.

Vombatten føder tilmed kun i gennemsnit hvert andet år. I København har man to hunner og to hanner.

- Hunnerne går i brunst cirka hver sjette uge, men da vombatterne ikke udviser nogle tydelige tegn på brunst, kan det være svært at overvåge dem og sikre, at de får selskab af hannen på de rigtige tidspunkter, siger Flemming Nielsen.

Vombatten kommer oprindeligt fra Tasmanien i Australien. Den ligner en lille bjørn med sin hårløse næse, små ører og runde hoved. Et andet navn for vombatten er da også pungbjørn.

Lys fremtid

Den nye vombat-unge er bemærkelsesværdig, fordi den befrugtede vombat kun er to år gammel. Dermed er den kun netop kommet i en alder, hvor den kan komme i brunst.

- Meget tyder altså på, at hun er blevet drægtig ved den første mulige parring, siger Flemming Nielsen.

- Så det tegner rigtig godt for den fremtidige avl, fortsætter kuratoren.

En vombat-unge er ved fødslen omkring to cm lang og vejer omkring to gram. Den suger sig fast til dievorten i pungen som alle andre nyfødte unger af pungdyr.

Her vokser den i otte måneder, til den er på størrelse med en lille håndbold. Københavns Zoo forventer, at ungen vil komme op af pungen og ud i verden til foråret.

Den tasmanske vombat