Sjælden blomst er nyt våben i kampen om Amager Fælled

Tusindvis af fredede orkidéer har muligvis hjemsted i det område på Amager Fælled, hvor man undersøger muligheden for at bygge ny bydel.

Man kan næsten sige, at den er gået over isen fra Sverige af.

Sådan faldt ordene i 2016, da biolog Nikolaj Correll fortalte begejstret om den såkaldte 'ridder-gøgeurt', der sensationelt blev fundet på Amager Fælled efter at have været forsvundet fra Danmark i 27 år

Men faktisk er den enlige ridder på fælleden ikke den eneste orkidé, der har indtaget vildnisset, viser det sig nu. 

Også arten 'ægbladet fliglæbe' vokser nemlig i området. 

Det forklarer tv-kokken Nikolaj Kirk, som sammen med borgergruppen Amager Fælleds Venner kæmper en indædt kamp mod det kommende Ørestad Fælled Kvarter.

Både blomsten og tigeren er fredet

Nikolaj Kirk og en mindre gruppe modstandere af byggeriet har sat sig for at lave en optælling af blomsterne. 

Det gør de, fordi en grundig registrering kan blive et vigtigt indspark i debatten omkring Amager Fælleds bevarelse.

Arten er ifølge Miljø- og Fødevareministeriet fredet, således at den ikke må "plukkes, graves op, samles eller ødelægges". 

- Det er arter, som vi har lovet verdenssamfundet at beskytte. Og ligesom vi regner med, at de skal passe på den bengalske tiger på den anden side af jorden, så har vi også noget her, som, vi skal sørge for, ikke forsvinder, siger Nikolaj Kirk til TV 2 Lorry. 

Optagelser af den såkaldte 'ridder-gøgeurt', der blev fundet i 2016 på Amager Fælled. 

Der kan være flere tusinde

Han og gruppen har allieret sig med en botaniker for på den måde at sikre, at optællingen foregår korrekt, forklarer han. 

Fredag vil man altså med bambuspinde opdele den nordøstlige del af Fælleden i felter og gå systematisk til værks.

Man har allerede talt over 900 stykker, men der er muligvis mange flere, siger han: 

- Det tyder på, at der kan være op mod 2.000 af dem. Det ved vi inden længe, og det kunne jo være fantastisk. De skulle blomstre om en måned, og jeg glæder mig enormt meget til at vise min datter den her vilde natur, siger tv-kokken til TV 2 Lorry.

Og ordvalget 'vild natur' er næppe helt tilfældigt. 

Hundredvis af vilde orkidéer blomstrer på de to nordlige alternativer til Strandengen, hvor man oprindeligt ville bygge Ørestad Fælled Kvarter. 
Hundredvis af vilde orkidéer blomstrer på de to nordlige alternativer til Strandengen, hvor man oprindeligt ville bygge Ørestad Fælled Kvarter. 
Foto: TV 2 Lorry

Nikolaj Kirk: Hele Fælleden er vild natur

Sidste år måtte Københavns politikere aflyse byggeriet af Ørestad Fælled Kvarter på den del af Amager Fælled, som kaldes for Strandengen. 

Her lød argumentet blandt andet, at mens store dele af Amager Fælled er kunstigt land, som er skabt til militæret for senere at blive brugt som losseplads, så er Strandengen det oprindelige stykke land og natur. 

Og her samlede Nikolaj Kirk både døde frøer og tudser, som var mast under bæltekøretøjerne fra By & Havn. 

- Det er rigtigt, at Strandengen kan betegnes som områdets kronjuvel. Men det her område (den nordøstlige del, red.) er heller ikke dyrket i masser af år. Der er bier og salamandere og orkidéer, som selv finder vej. Der er menneskeskabte stier, men det gør jo ikke, at naturen ikke i sig selv er vild, siger han. 

Vil ikke selv pege på alternativer

Efter at have aflyst byggeriet på Strandengen mangler Københavns Kommune plads til opførslen af boliger til 5.000 københavnere samt p-kældere og indkøbscenter. 

Byggeriet skulle indbringe selskabet By & Havn, der er ejet 95 procent af Københavns Kommune og 5 procent af staten, to milliarder kroner, som allerede er brugt på metrobyggeri. 

I denne uge har Frank Jensen meldt ud, at man nok ikke slipper for at bygge på Amager Fælled, da Økonomiforvaltningen blandt andet har peget på det nordvestlige og det nordøstlige del af naturområdet som et muligt alternativ. 

Amager Fælleds Venner har endnu ikke selv peget på konkrete alternativer. Er I kommet frem til en løsning?

- Vi (Amager Fælleds Venner, red.) skal ikke beslutte, hvor der skal bygges. Det har vi politikerne til. I stedet for at kaste med æggemadder, så skal de se på, hvad der er af muligheder andre steder, siger Nikolaj Kirk. 

Selv om orkidéen ægbladet fliglæbe kan blive næsten en meter høj, overses den let, da blomsterne er små og lysegrønne. Den blomster i juni og juli, skriver Miljøministeriet.
Selv om orkidéen ægbladet fliglæbe kan blive næsten en meter høj, overses den let, da blomsterne er små og lysegrønne. Den blomster i juni og juli, skriver Miljøministeriet.
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flamingo2

playKaos i Berlin Zoo: Nu skal masse-vaccinationer forhindre samme scenarie i København

60_percent

playFugleinfluenza tvinger Johannes høns under tag: "Ikke den rigtige beslutning"

20161227-141401-A-3558x1998ma

Sværm af stjerneskud vil lyse himlen op natten til fredag

hryhrh (2)

Fænomen fik Sussie til at spærre øjnene op: "Det er som om, foråret er kommet for tidligt"


København


Forsiden lige nu

Se flere