Singlerne ændrer Københavns boligpolitik

Flere singler øger efterspørgslen efter boliger og får priserne til at stige - især i Hovedstaden. Københavns overborgmester vil ændre boligpolitik og bygge flere boliger til familier med kun én indkomst, skriver Bolius' magasin BEDRE HJEM.

København er singlernes by. I dag udgør singlerne omkring 70 procent af familietyperne i København, og det får nu byens overborgmester, Frank Jensen, til at ændre boligpolitikken. Fremover skal der bygges flere boliger, der passer til familier med kun én indtægt.

I en ny undersøgelse, som analyseinstituttet You Gov har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter siger hver tredje single mellem 30 og 49 år, at de forventer at bo alene resten af livet. At bo alene uden en partner er ikke længere blot en overgangsfase, fastslår undersøgelsen.

Mindre fokus på børnefamilier

I de sidste 20 år har Københavns boligpolitik haft mest fokus på børnefamiliers behov, derfor er der blevet bygget flere større boliger på mindst 95 kvadratmeter.

- Nu har vi fået lukket hullet, og derfor er det tid til at ændre kurs, så vi fastholder en bred, blandet boligmasse, som passer til befolkningssammensætningen i København. Det betyder, at vi igen skal til at bygge flere boliger, der er lidt mindre og lidt billigere, og som passer til folk med én indkomst, siger Frank Jensen til Bolius' magasin BEDRE HJEM.

Den kommende kommuneplan vil ifølge Frank Jensen stille krav til nye boligers størrelse.

"Det, vi vil sikre med bestemmelserne omkring boligstørrelse er, at der også kommer mindre lejeligheder i de nye byområder, siger Frank Jensen.

Ingen menneskeret at bo i byen

Priserne på boliger i Københavns Kommune stiger, og presset vil øges de kommende år, fordi flere singler flytter til byen.

I 2014 skulle man tjene 500.000 kroner om året for at have råd til en lejlighed på 60 kvadratmeter i Københavns Kommune. Det er 100.000 kr. mere end i 2012.

Forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut, Hans Thor Andersen, mener dog ikke, at det nødvendigvis er et problem.

"Hvis folk ikke har råd til at bo i hovedstaden, må de flytte til forstæderne. Det er ingen menneskeret at bo i København, siger Hans Thor Andersen.