Sigtet anklager kæmper for navnebeskyttelse i retten

Anklager, der sigtes for stillingsmisbrug i sag om vidnepåvirkning, vil ikke have sit navn offentligt frem.

En anklager, der er sigtet for misbrug af sin stilling i en sag om mulig påvirkning af politividner, vil beskyttes af et navneforbud.

Flere medier, herunder DR og Ritzau, vil have navneforbuddet ophævet med henvisning til, at sagen er af væsentlig samfundsmæssig betydning.

Slaget om navneforbuddet står fredag eftermiddag i Retten i Aarhus. Det skyldes, at det er her, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som har efterforsket sagen, hører hjemme.

To anklagere er sigtet i sagen. Tidligere er et forbud mod at nævne navnet på en sigtet senioranklager blevet ophævet.

"Samfundsmæssig betydning"

Nu kræver de to medier, at det samme sker i sagen mod den anden sigtede anklager.

Men de to sager er forskellige, påpeger anklagerens forsvarsadvokat, Hanne Rahbæk.

- Det er en sag med samfundsmæssig betydning. Men lovovertrædelsens grovhed adskiller sig væsentlig. 

- Min klient er ikke sigtet for at ville påvirke vidner, siger advokaten.

Hun henviser til, at senioranklageren - ud over misbrug af stilling - også er sigtet for forsøg på medvirken til falsk forklaring ved at have instrueret vidner om, hvad de skulle sige i retten.

Desuden har Rahbæks klient - modsat senioranklageren - ikke en ledende stilling. Det er ifølge advokaten endnu en god grund til, at navneforbuddet bevares.

Hun nævner også, at sagen har haft betydning for anklagerens helbred. Hvilken betydning kan pressen dog ikke få at vide, da dommer Claus Bruun vælger at lukke dørene, da dette emne bringes op.

Nægter sig skyldige

De to sigtede anklagere nægter sig begge skyldige i anklagerne.

Sagen begyndte at rulle i oktober 2016, da der opstod mistanke om, at senioranklageren havde instrueret tre agenter i politiet om, hvad de skulle sige i retten.

Det førte til, at DUP indledte efterforskning af sagen. Sagen ligger nu hos Statsadvokaten i Viborg, der skal afgøre, om der skal rejses tiltale mod de to sigtede anklagere.

Flere af forsvarerne til de dømte i sagen mener, at sagen bør gå om, fordi der er opstået tvivl om, hvorvidt alt er gået rigtigt til.

Dommeren træffer afgørelse i sagen navneforbuddet om en uge.

/ritzau/

FAKTA: Sagen om påvirkning af politividner

Østre Landsrets 3. afdeling har tilkendegivet, at den vil erklære sig inhabil i en hashsag med 11 tiltalte, som i givet fald skal starte forfra. Forsvarere og anklagere er blevet bedt om at komme med et høringssvar senest 16. marts. Her er forløbet:
  • "Operation Nordlys" er den hidtil største politisatsning mod hashhandel i Danmark. I alt 83 personer blev idømt fængsel i næsten 220 år i forbindelse med handel i Pusher Street.
     
  • Den sidste af sagerne mod 11 tiltalte er gået i stå i Østre Landsret. I efteråret 2016 forlangte forsvarerne orientering om kontakten mellem senioranklager og tre politiagenter.
     
  • 28. september fremsendte senioranklager mail til retten og til forsvarerne om det spørgeskema, hun havde sendt til de tre politifolk.
     
  • 29. september sagde hun i retten, at der ikke var yderligere materiale.
     
  • 1. oktober, en lørdag, orienterede hun sin ledelse om, at hun havde fejlinformeret retten. Hun blev afsat.
     
  • 3. oktober mødte vicestatsadvokat op i retten, beklagede forløbet og fremlagde mere materiale. Han sagde, at "anklagemyndigheden burde ikke have stillet de spørgsmål til politiagenterne, der fremgår af det i dag fremlagte retvisende materiale". Landsretten har udsat sagen på ubestemt tid.
     
  • 6. oktober meldte Statsadvokaten senioranklageren til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for muligt strafbart forhold. "Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til", sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas.
     
  • Senioranklageren og en anden anklager mistænkes for ulovlig påvirkning af politividnerne. Begge sigtes for misbrug af stilling. Desuden sigtes den ene for medvirken til forsøg på falsk forklaring for retten.
     
  • DUP sendte i december 2017 sin efterforskning til Statsadvokaten i Viborg, som skal afgøre, om der skal rejses en straffesag mod anklagerne.
     
  • Rigsadvokaten varslede i januar nye regler.
     
  • Marts 2018: Østre Landsrets 3. afdeling tilkendegiver, at den vil erklære sig inhabil i hashsagen, så den skal starte forfra. 

    Kilder: Retsbøger, Københavns Politi, Ritzau.

    ritzau/

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik