Sidste rullepølsemad på Havnelyst: Nordhavns pusterum lukker i stilhed efter 50 år

Mens boliger, banker og tegnestuer skyder op i Københavns nye bydel, forsvinder et af de gamle pusterum i industriområdet på Nordhavn.

Tak for alt.

Ude i det nordvestlige hjørne af Københavns Nordhavn holder truckernes blå og grønne lastbiler hen ad Skudehavnsvej. 

Her ligger Havnelyst nemlig, og det er et sted, hvor kaffen er fra kande, og madderne er med rullepølse. 

Man er dus med hinanden og dem bag disken. Man rydder op efter sig selv. Man læser gerne Ekstra Bladet og BT. Og så har de heldige kunder sågar deres egen nøgle, så de kan snuppe et brusebad i ny og næ. 

Havnelyst har ganske vist skiftet både ejer og navn, men det røde træskur med bliktag har ligget på adressen siden 1969. 

Det er det sidste sted af sin slags, og derfor gør det ondt på stamgæsterne, at det nu forsvinder:

- Man kan ikke bare gå ind på andre restauranter i arbejdstøj, som man altid kan her. Den går ikke. Det er derfor, det er tragisk, at det ikke overlever, selvom nye og fancy steder kommer til, forklarer stamgæsten Per Poulsen til TV 2 Lorry.

Han er kommet på Havnelyst gennem 30 år - de seneste år cirka én gang om ugen. 

Og det har han ikke kun gjort for at spise maden eller drikke kaffen:

- Man har mødtes med mange mennesker og fået en snak med folk fra forskellige erhverv. Både dem med høje uddannelser og dem med lave uddannelser. Det var sjovt at snakke om hinandens fag, siger han.

 

Udramatisk lukning 

Havnelyst gik under navnet Dyrbys Kaffebar i 37 år.

Stedet var opkaldt efter ejeren og storrygeren Hjalmar Dyrby, der gerne stod og pulsede bag disken til nogle gæsters forargelse. Til dem havde han hængt en gasmaske op på væggen til fri afbenyttelse.

Den nuværende ejer, Thomas Helgesen, overtog stedet i 2006 og ændrede navnet: 

- Jeg har altid gerne villet have en kaffebar. Du ved, møde tidligt, have tidligt fri. Og så er der nostalgien ved det. Her kan man få alt det kaffe, man vil for en 10'er. De steder er der for få af i dag, udtalte han i 2017 til Vice News

Noget tyder dog på, at det har været svært for stedet at løbe rundt. Ifølge redaktionens oplysninger er stedet afhændet ganske udramatisk efter nogle ikke særligt økonomisk gunstige år for kaffebaren.

 
 

Her reklamerer man ikke for sig selv

Da TV 2 Lorry kigger forbi afskedsreceptionen fredag er der cirka 15 gæster på stedet - primært lastbilchauffører og en enkelt vognmand.

Ingen har rigtig lyst til at udtale sig om lukningen, men det er ikke ensbetydende med, at Havnelyst ikke har haft enorm betydning for gæsterne, forklarer Per Poulsen.

Det er simpelthen bare ikke sådan, man opfører sig her:

- Det her er ikke den type mennesker, der opretter Facebook-grupper og indsamlinger. Det er håndværkere, som siger: "Nå ja. Så går den ikke længere", siger han. 

 
 

Finanskoncern flytter ind 

Det er ikke lykkedes TV 2 Lorry fredag at få fat i ejeren Thomas Helgesen. 

Udviklingsselskabet By & Havn står for byudviklingen på Nordhavn, og her oplyser man til TV 2 Lorry, at der blandt andet bliver etableret en ny kanal ved Skudehavnsvej. 

Lige syd for caféen etableres området 'Holm 8', hvor blandt andet Nykredit bygger nyt hovedsæde. 

Det understreges, at man generelt altid forsøger at indarbejde industrihistorien, som eksisterer i bydelen. Man bygger på skulderne af historien og indarbejder den gamle havneatmosfære i byudviklingen.