SF vil forbyde forurenende engangsklude i kommunen

SF mener, at blandt andet engangskludene belaster miljøet unødigt hårdt, og at kommunen skal gå forrest for at sætte en stopper for dem.

02:25

SF i København vil have kommunen til at gå forrest i kampen mod mikroplast. Som navnet antyder, så er der tale om bittesmå stykker plastic - som findes nærmest overalt: I vejstriber, i tøj, i enkelte madvarer - og sådan nogle som dem her, som du sikkert kender ganske udmærket derhjemmefra. Problemet er, at det her mikroplast udvaskes - og ender i havet, som en alvorlig trussel mod miljøet. Og det vil vi ikke være med til, siger SF - der vil have indført et forbud mod kommunalt indkøb af produkter med mikroplast

De fleste af os kender de populære lyserøde eller lyseblå klude, der rengører de fleste danskeres køkkenborde.

Men nu vil SF i København sætte en stopper for brugen af kludene i kommunen.

De populære engangsklude indholder nemlig små stykker plastik, også kaldet mikroplast, og når det ender i havet, har det meget store konsekvenser for miljøet.

Jeg bruger nogle klude som er lavet er træfibre eller bomuldsfibre i stedet for. De er ganske udmærket skal jeg hilse og sige.

Sisse Marie Welling, politisk leder SF i København.

Derfor foreslår SF nu, at Københavns Kommune skal gå forrest og forbyde brugen af produkter, der indeholder mikroplast. 

- Udledningen af mikroplast er steget og vi kan se det i højere og højere antal i vores fødevarer. Og den udvikling vil vi gerne være med til at vende, siger Sisse Marie Welling, SF i København.

Økonomiforvaltningen oplyser overfor TV 2 Lorry, at kommunen årligt indkøber en kvart million klude, som indeholder mikroplast.

Torsdag aften diskuterer Hovedstadens borgerrepræsentation forslaget. 

Læs også Syv steder du møder mikroplast i din hverdag

En kvart million klude

Venstre har derimod ikke tænkt sig at stemme for ved aftenens møde.

- Grunden, til at vi undlader at stemme, er, at vi ikke synes, den her beslutning hører hjemme i Borgerrepræsentationen, men derimod på Christiansborg eller i EU, hvor man også beskæftiger sig med den her slags ting, og hvor man kan gøre en reel forskel, hvis man vedtager lovgivning på området, siger Jens-Kristian Lütken, medlem af Venstre i København. 

02:25

SF i København vil have kommunen til at gå forrest i kampen mod mikroplast. 

Luk video

SF mener, at man i stedet bør købe miljørigtige klude:

- Altså jeg mener, vi har et stort ansvar som en af de største indkøbere i landet for, hvad vi indkøber, og af hvem vi indkøber. Jeg tror ikke på, det nytter noget at vente på EU. Der kan vi vente på de næste tyve år, siger Sisse Marie Welling.

- Jeg bruger nogle klude, som er lavet er træfibre eller bomuldsfibre i stedet for. De er ganske udmærket, skal jeg hilse og sige og kan genbruges.

Hvis forslaget bliver vedtaget, så skal kommunens forvaltninger komme med bud på en langsigtet strategi inden udgangen af maj i år.

Loading...

Loading...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik