Se video: Affaldet flyder i Kongens Have

Slots- og Kulturstyrelsen indsamler årligt mellem 80 og 100 tons affald i Kongens Have.

Kapsler, øldåser, plastikbestik, cigaretskod, pizzabakker.

Det er blot nogle af de ting, man kan se ligge og flyde i Københavns mest benyttede park, Kongens Have.

Særligt i forårs- og sommersæsonen er det et grelt billede, der tegner sig, hvis man besøger den populære park. Videoen, som du kan se i afspilleren ovenfor, er optaget tidlig tirsdag morgen.

Tirsdag har et ældre ægtepar fra Stockholm også et læserbrev i Berlingske. Ægteparret besøgte Kongens Have i weekenden, og de blev noget chokerede over parkens tilstand.

'Men denne gang blev vi rystede over, hvordan der så ud: Ud over alle plænerne lå der affald, plasticposer, flasker, papbægre, engangsgrill osv. i mægnder - øjensynligt rester fra lune forsommers fester aftenen før... Sådan har vi ikke set København før - da heller ikke Stockholm', står der blandt andet i læserbrevet.

'Hvordan og hvornår er disse (unge?) menneskers ansvarsfølelse for, at man rydder op efter sig, gået tabt. Og hvad kan man gøre for at reetablere den, spørger ægteparret Gunilla Sandgren og Jörgen Detlefsen afslutningsvis i læserbrevet.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der står for renhold af de københavnske slotsparker. Herfra lyder det, at styrelsen har opsat ekstra skraldespande og skilte i haven, ligesom der dagligt uddeles op mod 50 affaldssække til de besøgende. 

- Haven bliver mere og mere populær, men det betyder også, at der mere pres på oprydningen. I sommerhalvåret går vi to runder hver dag for at gøre rent, og så har vi vagter på, som vi har instrueret i at gå rundt og dele affaldssække ud til de besøgende, siger Niels Flach-Jensen, der er enhedschef ved Slots- og Kulturstyrelsen, til TV 2 Lorry. 

Han pointerer, at det er en udfordring at holde haven ren, når der er lunt og solen skinner.

- Vi vil gerne opfordre folk til at tage deres eget affald med. Vi prøver at gøre det så nemt for folk som muligt med affaldssække og ekstra skraldespande, og alle vil jo gerne have, at parken er pæn. Men jeg kan sige, at vi hvert år indsamler mellem 80 og 100 tons affald i Kongens Have, siger Niels Flach-Jensen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Det er samme mængde, som vi samler ind i Frederiksberg Have og Søndermarken til sammen, og det er altså et areal, der er fem gange så stort.  

Affald i hovedstaden er generelt et stigende problem. Siden 2012 har Københavns Kommune årligt brugt 210 millioner kroner på renhold af hovedstaden, oplyser teknik- og miljøforvaltningen til TV 2 Lorry. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere