SE LISTEN: Nu kan du stemme på Københavns smukkeste nybyggeri

En ny publikumspris inviterer københavnerne til at stemme på deres yndlingsbyggeri.

Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1902.

I år kommer københavnerne også selv til orde, når en ny publikumspris uddeles for første gang. Fra fredag den 6. til den 27. april kan du stemme på dit yndlingsbyggeri online.

Publikumsprisen på 10.000 kr. uddeles sammen med kommunens øvrige præmieringer ved prisoverrækkelsen i Festsalen på Københavns Rådhus den 3. maj 2018, hvor kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld er vært.

- Det er da oplagt at spørge københavnerne om, hvad de synes er smuk arkitektur. København er en by i rivende udvikling, og det kræver både ny- og ombygning. De nominerede projekter i år omfatter både bygning af nyt, renovering af gammelt, ungdomsboliger, ejerboliger, studiemiljøer og forskerboliger – kort sagt et bredt udsnit af de mange forskelligartede behov, en by som vores har brug for. Og nu kan københavnerne selv bestemme, hvilket de vil præmiere, siger kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å).

Nedenfor kan du se de alle nominerede bygninger og læse mere om, hvordan du stemmer.

Carlsbergfondets Forskerboliger

Carlsbergfondets Forskerboliger.
Carlsbergfondets Forskerboliger.
Foto: Jens Lindhe

Her er det Carlsbergfondets 22 forskerboliger, som huser udenlandske gæsteforskere, der er nomineret. Bygningen blev indviet i september 2016

Konstabelskolen 

Konstabelskolen.
Konstabelskolen.
Foto: Mads Frederik

Videre til Konstabelskolen på Margerethe Holm. Den gamle, nedslidte bygning, som fra 1939 dannede ramme om Forsvarets Konstabelskole, er blevet renoveret ud- og indvendigt i en sådan grad at parterne bag renoveringen kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering - den pris vandt de i 2016. Konstabelskolen er indrettet til lejligheder til studerende.

Mærsk Tower

Mærsk Tower.
Mærsk Tower.
Foto: Adam Mørk

Her er vi på Blegdamsvej. Det 15 etager høje Mærsk Tårn , som er en tilbygning til Panum-bygningen,  er opført som et internationalt center for forskning og undervisning i sundhed og er også én af de 8 nominerede yndlingsbygninger.

Axel Towers

Axel Towers.
Axel Towers.
Foto: Jens Lindhe

Axel Towers i centrum består af fem tårne: Det højeste tårn er 61 meter høj og rummer kontorer, restauranter og butikker.

Dehns Palæ

Dehns Palæ.
Dehns Palæ.
Foto: Carsten Lundager

Vi bliver inde i centrum, for Dehns Palæ i Bredgade 54 er også blandt de nominerede. Palæet er genopbygget efter en brand i 2010. Restaureringen af rokokobygningen varede i seks år, inden Dehns Palæ igen blev taget i brug af Danmarks Apotekerforeing sidste år.

Frihavnstårnet

Frihavnstårnet.
Frihavnstårnet.
Foto: Jens Lindhe

Så er vi i Nordhavn  - her er to bygninger nomineret til prisen som Københavns smukkeste byggeri. Her ses Frihavnstårnet på Helsinkigade - det er ejerlejligheder med meget høje vinduer.

The Silo

Foto af 'The Silo'.
Foto af 'The Silo'.
Foto: Rasmus Hjortshøj

Ved siden af Frihavnstårnet ligger The Silo - en ombygget kornsilo - som også rummer ejerlejligheder, med en offentlig tilgængelig restaurant på toppen.

Åbenrå 16

Foto af Åbenrå 16.
Foto af Åbenrå 16.
Foto: Ulrich Jakobsson

Vi slutter ved Åbenrå 16, hvor en moderne nygbygget boligejendom i nummer 16 er nomineret som den sidste i vores rundtur. Udover at være nybygget er ejendommen tilpasset de op mod 300 år gamle nabobygninger.

Fakta