Se listen: Kendte butikker vi har mistet siden 2017

Globale investorer er rykket ind i Købehavns Indre by. De er med til at gøre det dyrere at drive butik. Indenfor de sidste to år, har vi mistet en stribe steder, der har været i byen i mange år.

Stampe Pelse er en af de butikker, der har oplevet de nye hårde tider på butiksmarkedet i Københavns Indre by med markant højere husleje end tidligere. Butikken lå oprindelig i Østergade i den dyre ende af Strøget. For Michael Stampe var den gamle butik en del af fortællingen om hans familie. Hans farfar åbnede den for 35 år siden.

- Det gjorde ondt i hjertet. Det var butikken, vi havde haft i familien i over 30 år, så det var med skam, at det var mig, der måtte lukke døren der, siger Michael Stampe til TV 2 Lorry. 

Ejeren af Stampe Pels har oplevet det hårde marked for butikker på egen krop
Ejeren af Stampe Pels har oplevet det hårde marked for butikker på egen krop
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

De sidste tre år butikken lå i Østergade, blev den solgt tre gange imellem forskellige ejendomsinvestorer. Ifølge Michael Stampe var de professionelle udlejere svære at komme i kontakt med.

  - Hvis der er et eller andet, du skal have repareret, så er der et vindue med telefontid på en time en gang om ugen. Det er den åbning, du har til at få ordnet tingene, siger han.  

Siden butikken i 2010 blev solgt til en investor, blev huslejen sat op flere gange. I løbet af otte år steg den mere end 30 procent, og til sidst skulle Michael betale tre millioner kroner om året i leje.

- Det medførte retssager i flere omgange, og til sidst opgav vi, siger Michael Stampe. 

Globale investorer rykker ind

David Bentow er redaktionschef på Børsen og har fulgt finanssektoren i mange år. Ifølge ham er en række store globale investorer rykket ind i Københavns gågader, ligesom de er i mange andre europæiske storbyer.

- Hvor vi tidligere typisk så pensionskasser, ATP, PFA og så videre, der lå og købte op, så ser vi i dag, at der kommer rigtig mange store udenlandske professionelle investorer. Det er nogle udenlandske fonde, der er specialiserede i at købe ejendomme i alle europæiske hovedstæder. Vi ser også, at der er udenlanske ejendomsselskaber, især fra Sverige, der er blevet interreseret i at købe ejendomme i de mest attraktive dele af København, siger David Bentow.

Den britiske kapitalforvalter Aberdeen Standard Investments,  den store nordiske ejendomsinvestor Niam, Cap Man Real Estate og tyske Patrizia har alle købt ejendomme på prominente adresser i København.

Ifølge David Bentow er målet for mange af de udenlandske investorer at sælge ejendommene videre med fortjeneste.

- Typisk har de kun ejendommen op til fem år, hvilket er ret kort tid sammenlignet med, hvad man normalt ser i forbindelse med ejendomsinvesteringer, siger David Bentow til TV 2 Lorry.

Ifølge David Bentow, Redaktionschef, Børsen, er en række globale investorer rykket ind på de Københavnske gågader
Ifølge David Bentow, Redaktionschef, Børsen, er en række globale investorer rykket ind på de Københavnske gågader
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

TV 2 Lorry har fået udarbejdet tal af erhvervsmæglernes internettjeneste Ejendomstorvet, og de viser, at udgiften til at drive butik de seneste år er steget markant i Indre by. Butikslejen er steget fra et gennemsnit på 3.070 kroner per kvadratmeter i 2015 til 5.109 kroner per kvadratmeter i 2018. Og salgsprisen er nærmest eksploderet fra gennemsnitligt 17.798 kroner per kvadratmeter i 2015 til kroner 43.486 per kvadratmeter i 2018.

Her er syv af de butikker og beværtninger, vi har mistet de sidste to år

  • Bison læderbutik på strøget lukket 2018 efter 35 år. 
     
  • Plint butik på Købmagergade lukket 2018 efter 16 år. 
     
  • Restaurant Shanghai lukker på strøget 2019 efter 66 år.
     
  • Børnenes boghandel butik på Købmagergade 2018 efter 46 år. 
     
  • Copenhagen Jazzhouse flyttet fra dyrt lokale indre by 2017 efter 26 år. 
     
  • Falkenberg sko lukket på Købmagergade i 2018.
     
  • Vinstuen Bernikow lukket 2017 efter 85 år i Indre by

Stampe Pels har nu fået en mindre butik i den billige ende af strøget, der koster det halve. Udlejeren er ikke en stor fond, der tjener penge på at sælge ejendommen videre, men en person, der er interesseret i sine lejere.

- Vi har en vicevært, der kommer dagligt, og man kan snakke med dem. Hvis der er et eller andet, så ringer vi til kontoret, og så løser vi det, siger Michael Stampe. 

Så livet går videre. Men Michael Stampe frygter, hvordan Strøget vil udvikle sig i fremtiden.

- Vi mister jo det der danske. Den sjæl, som vi kan byde ind med, som danske modevirksomeder, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik