Se kortet: Her går møller i sørgestilling efter prinsens død

Rundt om i landet vil de danske møller markerer prins Henriks bisættelse ved at sætte vingerne i en særlig position.

Her ses Aarsdale Mølle på Bornholm med vingerne i sørgeposition.
Her ses Aarsdale Mølle på Bornholm med vingerne i sørgeposition.
Foto: Torben Christensen - Ritzau Scanpix

Kommer man forbi en mølle tirsdag formiddag, kan man stoppe op betragte et sjældent syn.

Her vil de danske møller markere prins Henriks bisættelse ved at sætte vingerne i sørgeposition, hvor vingerne danner et kors

Fra solopgang og frem til klokken 12 vil møllerne stå i denne position. Derudover flages der også på halvt. I normal hvileposition står de fire møllevinger diagonalt.

Faktisk er det ikke så underligt, at møllerne ærer Prinsen. Prins Henrik var protektor for de gamle danske vand- og vindmøller gennem Dansk Møllerforening fra 1988 og frem til hans død. 

- Prins Henrik har betydet enormt meget for vores forening. Han har været med til at kæmpe for bevaringen af de gamle møller som en del af den danske kulturarv. I dag er der omkring 100 møller tilbage i funktion, og prins Henrik har en stor andel i, at de stadig står, siger Søren Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Møllerforening.

Møller i sørgestilling er en gammel tradition, der især blev brugt i møllernes storhedstid før den industrielle revolution, når afdøde personer i nærområdet skulle æres.

Før i tiden var det almindelig opfattelse, at møllevinger ikke måtte stå i kors. Det blev set som misbrug af korsets hellige tegn. 

Her ses Dybbøl Mølle i Sønderjylland med vingerne i sørgeposition. Tirsdag vil de gamle vindmøller landet over alle stå i denne position.
Her ses Dybbøl Mølle i Sønderjylland med vingerne i sørgeposition. Tirsdag vil de gamle vindmøller landet over alle stå i denne position.
Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Prinsen bisættes tirsdag formiddag klokken 11 ved en mindre ceremoni i Christiansborg Slotskirke for den nærmeste familie og få andre.

Det er fortsat muligt for den offentlige befolkning at sige farvel til prins Henrik. Hans lukkede kiste står fremme i Christiansborg Slotskirke indtil mandag aften.

Her kan du opleve møller i sørgeposition

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Royalt

20200411-161912-L-1920x1280we

Dronning Margrethe er blevet vaccineret mod coronavirus

Dronningen

Seks ikoniske citater fra dronningens nytårstaler - gør hun det igen i år?

Dronningens nytårstale 2019

Politiet klar til at lukke af for Amalienborg Slotsplads, hvis for mange møder op

20200312-121958-L-1920x1280we

Kronprinsparret og de tre yngste børn testet negative

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere