Se de gamle billeder: Magasin du Nord fylder 150 år

Lørdag var der ballet, musik og skåltaler på Kongen Nytorv i anledning af Magasin du Nords 150 år. Stormagasinet har overlevet både krige og kriser.

Magasin viser årets selskabsmode i 1951. Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix

Udsalgskø foran Magasin du Nord i 1952. Foto: Ritzau Scanpix

1 af 2

Masser af danskere har et forhold til Magasin du Nord, der bogstaveligt talt lyser op på det prominente Kongens Nytorv i hjertet af København. 

Få meter fra Christian 5. til hest, Det Kongelige Teater og Nyhavn kan man nemlig drømme sig væk i et prøverum, hente julegaverne eller spise sig en frokost. 

Og det har nu været muligt i 150 år. 

- Min mor tog mig altid med i Magasin, da jeg var en lille pige og en lidt større pige, fortæller én af de fremmødte, Yvette Jørgensen, glad til TV 2 Lorry. 

For hende er stormagasinet et særligt sted, hvorfor hun er mødt op for at ønske tillykke og overvære Det Kongelige Teaters balletoptræden i anledning af jubilæet.

 - Jeg har selv danset ballet, fra jeg var fem år, til jeg blev gift i 1961. Jeg er blevet en gammel balletpige nu, men jeg ville gerne se dem på scenen, siger hun. 

1956 Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix

Fra kjoler efter mål til juice og popmusik

Magasin har gennem 1900-tallet været lig med prestige, og stormagasinet har især tiltrukket fine damer som Yvette i modelsalonen, hvor man før i tiden fik syet fine kjoler efter mål. 

Christian Dior var således i 1957 på privat besøg i salonen for at lade sig inspirere af den københavnske mode.

Men i dag er Magasin du Nord ikke kun for de fine damer.

I de seneste mange årtier har købestærke unge i højere grad dikteret trenden verden over - og med lukningen af Daells Varehus i Nørregade tilbage i 1999 er Magasin for alvor blevet for alle.

Således spiller juicebaren Joe and Juice i dag høj popmusik i stueetagen.

150 ÅR PÅ BAGEN

  • Magasin Du Nord blev grundlagt af Theodor Wessel og Emil Vett , der i 1868 åbnede deres første forretning sammen.
  • Den første forretning lå i Århus. I 1871 åbnede de i København.
  • Det Magasin Du Nord, som vi kender i dag, slog dørerne op for juleshopping i 1893.
  • Navnet kom af at man købte Hotel du grand Nord, der blev til Magasin Du Nords lokaler ved Kgs. Nytorv.
  • Det har fra start været en enorm arbejdsplads. I 1918 var der ansat 1800 ekspedienter, 600 fabriksarbejdere og flere hundrede hjemmesyersker.
  • I dag er der seks Magasin Du Nord i Danmark. De ligger på henholdsvis Kgs. Nytorv, i Lyngby, i Field's, Rødovre, i Odense og i Aarhus.
Kilde: Magasin Du Nord Museum

Engelske ejere tjener millioner

Den 150-årige gamle dame er populær som aldrig før og kunne i 2016 præsentere det største overskud nogensinde med cirka 20 millioner kunder i de i alt seks stormagasiner.

Man har overlevet både krig og kriser - senest i 2009, hvor man solgte selskabet til britiske stormagasinkæde Debenhamns. 

Efter mange år med dundrende underskud laver man nu masser af penge. 

I 2016 havde man rekordår med en omsætning på 2,9 milliarder kroner, hvilket gav et overskud på 143 millioner kroner og en egenkapital på over 400 millioner kroner efter udbyttet til ejeren i England.

I 2017 landede årets omsætning  på 2,82 milliarder kroner.

Jazzmusikeren - og tennisspilleren - Torben Ulrich spiller for teenage-mannequinerne Antoinette, Lillian, Birgit, Leni, Karen og Jytte, da Magasin i marts 1956 inviterede til modeopvisning på Wivex i København. Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix

Udsalgskø foran Magasin du Nord i 1952. Foto: Ritzau Scanpix

  Foto: Børge Lassen

  Foto: Bo Tornvig

2007 Foto: Brian Bergmann - Ritzau Scanpix

 

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik