Se de gamle billeder: Magasin du Nord fylder 150 år

Lørdag var der ballet, musik og skåltaler på Kongen Nytorv i anledning af Magasin du Nords 150 år. Stormagasinet har overlevet både krige og kriser.

Masser af danskere har et forhold til Magasin du Nord, der bogstaveligt talt lyser op på det prominente Kongens Nytorv i hjertet af København. 

Få meter fra Christian 5. til hest, Det Kongelige Teater og Nyhavn kan man nemlig drømme sig væk i et prøverum, hente julegaverne eller spise sig en frokost. 

Og det har nu været muligt i 150 år. 

- Min mor tog mig altid med i Magasin, da jeg var en lille pige og en lidt større pige, fortæller én af de fremmødte, Yvette Jørgensen, glad til TV 2 Lorry. 

For hende er stormagasinet et særligt sted, hvorfor hun er mødt op for at ønske tillykke og overvære Det Kongelige Teaters balletoptræden i anledning af jubilæet.

 - Jeg har selv danset ballet, fra jeg var fem år, til jeg blev gift i 1961. Jeg er blevet en gammel balletpige nu, men jeg ville gerne se dem på scenen, siger hun. 

1956
1956
Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix

Fra kjoler efter mål til juice og popmusik

Magasin har gennem 1900-tallet været lig med prestige, og stormagasinet har især tiltrukket fine damer som Yvette i modelsalonen, hvor man før i tiden fik syet fine kjoler efter mål. 

Christian Dior var således i 1957 på privat besøg i salonen for at lade sig inspirere af den københavnske mode.

Men i dag er Magasin du Nord ikke kun for de fine damer.

I de seneste mange årtier har købestærke unge i højere grad dikteret trenden verden over - og med lukningen af Daells Varehus i Nørregade tilbage i 1999 er Magasin for alvor blevet for alle.

Således spiller juicebaren Joe and Juice i dag høj popmusik i stueetagen.

150 ÅR PÅ BAGEN

Engelske ejere tjener millioner

Den 150-årige gamle dame er populær som aldrig før og kunne i 2016 præsentere det største overskud nogensinde med cirka 20 millioner kunder i de i alt seks stormagasiner.

Man har overlevet både krig og kriser - senest i 2009, hvor man solgte selskabet til britiske stormagasinkæde Debenhamns. 

Efter mange år med dundrende underskud laver man nu masser af penge. 

I 2016 havde man rekordår med en omsætning på 2,9 milliarder kroner, hvilket gav et overskud på 143 millioner kroner og en egenkapital på over 400 millioner kroner efter udbyttet til ejeren i England.

I 2017 landede årets omsætning  på 2,82 milliarder kroner.

Jazzmusikeren - og tennisspilleren - Torben Ulrich spiller for teenage-mannequinerne Antoinette, Lillian, Birgit, Leni, Karen og Jytte, da Magasin i marts 1956 inviterede til modeopvisning på Wivex i København.
Jazzmusikeren - og tennisspilleren - Torben Ulrich spiller for teenage-mannequinerne Antoinette, Lillian, Birgit, Leni, Karen og Jytte, da Magasin i marts 1956 inviterede til modeopvisning på Wivex i København.
Foto: Birthe Melchiors - Ritzau Scanpix
Udsalgskø foran Magasin du Nord i 1952.
Udsalgskø foran Magasin du Nord i 1952.
Foto: Ritzau Scanpix
 
 
Foto: Børge Lassen
 
 
Foto: Bo Tornvig
2007
2007
Foto: Brian Bergmann - Ritzau Scanpix

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

20201129-145432-L-1920x1281we

Se listen: Her får borgere mest og mindst tilbage i skat

sommerhuse(4)

playFørste gang i et år: Flere sommerhuse til salg

Rekordsommerhus i Tisvildeleje.

Priseksplosion: Sommerhus og lejlighed sætter vilde salgsrekorder

sushi

Kakerlakker fundet hos kendt sushikæde – ejer raser over bøde

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere