Se billederne: Stort fakkeltog mod udvisning af hjemløse

Torsdag aften samledes hjemløse og deres støtter til et fakkeltog for at sætte fokus på en lov, der gør det muligt at udvise hjemløse fra deres hjem-kommune.

Torsdag aften gik 500 mennesker i et fakkeltog gennem Københavns gader.

Det gjorde de for at støtte hjemløse, der på grund af det nye zoneforbud risikerer bøder og udvisning af deres hjem-kommune, hvis de sover på gaden.

TV 2 Lorry fortalte i sidste uge om André Christensen, der blev udvist fra København i tre måneder.

Her ses billeder fra torsdagens demonstration.
Her ses billeder fra torsdagens demonstration.
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Bag fakkeltoget stod en række hjemløse og organisationer, der beskæftiger sig med folk, der lever på gaden.

Problemet er, mener demonstranterne, at hjemløse kriminaliseres, fordi loven reelt gør det forbudt at sove på gaden.

- Hjemløse bliver gjort kriminelle, fordi de ikke har et sted at sove, siger Daniel Høybye, der er bestyrelsesmedlem i SAND København.

Siden loven trådte i kraft for godt et halvt år siden, er tre hjemløse blevet bortvist fra Københavns Kommune, fordi de overnattede på gaden i, hvad politiet kalder, såkaldte utrygskabende lejre.

Se billeder fra fakkeltoget her:

Det er de hjemløses landsorganisation SAND og hjemløseavisen Hus Forbi, der demonstrerer mod det zoneforbud, der skulle modvirke de såkaldte romalejre - men som ifølge arangørerne reelt gør det kriminelt at være hjemløs
 
 
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix
 
 
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Justistminister mener at looven virker

Justitsminister, Søren Pape Poulsen, mener, at loven virker efter hensigten:

- Den blev lavet efter sommeren 2017, da vi så en lang række udenlandske hjemløse kom til og slå lejr på vores torve og på vores pladser med meget uhygiejniske og uhumske forhold. Så lavede vi denne regel, og det går også ud over de danske hjemløse, for loven gælder for alle.

- Umiddelbart synes jeg, den fungerer efter hensigten, for denne sommer har vi ikke haft en masse romaer rendende rundt og skabt utryghed, larm og ballade, som vi så midt i vores hovedstad i 2017. Men så rammer det nogle hjemløse her i landet, og det er desværre den konsekvens, der er.

Han har nu bedt politiet give ham en status på, hvordan loven har været brugt, og hvordan den har ramt. Han mener, at loven fungerer:

- Jeg kan jo ikke lave lovgivning for nogen og ikke for andre, siger han til TV 2 Lorry.

Enhedslisten har nu kaldt justistministeren i samråd i sagen.

André er udvist

Den hjemløse André Christensen, der er blevet udvist af Københavns Kommune i tre måneder for at sove på gaden, arbejder nu sammen med gadejuristen om at klage over at være blevet udvist af Københavns Kommune.

- Jeg er 53 år, dansk statsborger, og jeg må ikke sove i mit eget land på gaden i hvert fald. Og nu må jeg ikke tage ophold i min egen lille by, som jeg kalder København. Det er godt nok besværligt, sagde han til TV 2 Lorry.

Hør hans historie her:

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?