Sårbare unge risikerer at miste millionstøtte

Socialforvaltningen i København møder stor kritik for at ville fjerne tilskuddet til Bogstøtten - et studiefællesskab for studerende med psykiske lidelser.

Umiddelbart er der intet, der tyder på psykiske lidelser, når man møder Cecilie Høgh Egmose - en ung smilende kvinde med en særegen grønblå hårfarve.

Men store dele af Cecilie Høgh Egmoses tilværelse har budt på en række psykiske lidelser og medicinering.

 - Jeg har haft psykiske problemer i 20 år, blandt andet social angst, og har ikke kunnet finde tilbud i uddannelsessektoren, som det Bogstøtten kan. Her kan jeg være sammen med folk, der også har problemer. Det hjalp mig gennem studiet, gav mening i livet, og gav mig et fællesskab, som jeg ikke kunne finde andre steder. Noget at stå op til. Nu har jeg en uddannelse og arbejder som akademisk medarbejder i en forskningsenhed i psykiatrien, siger Cecilie Høgh Egmose, der er blevet uddannet cand.san efter at have brugt Bogstøtten gennem fire år.

Uenighed om vigtigheden af Bogstøtten

Næste år skal Socialforvaltningen i København finde 80 millioner kroner på budgettet, og har derfor udarbejdet et sparekatalog, som politikerne skal tage stilling til.

Bogstøtten er et oplagt sted at finde 3,2 millioner kroner, lyder det fra forvaltningen, som vurderer, at Bogstøttens målgruppe er forholdsvis velfungerende unge, som det ikke er Socialforvaltningens ansvar at hjælpe. 

Men intet kunne være mere forkert, lyder det fra lederen af Bogstøtten gennem de seneste seks år, Mogens Seider:

- Jeg har en set mangfoldighed af fantastiske unge mennesker, som kommer med alle mulige sygdomme, som man ved første øjekast ikke kan se, fordi de har en fantastisk evne - nogle af dem - til at skjule det. Når man så lærer dem at kende, og de begynder at fortælle om deres diagnose og hvilken opvækst, de har haft, så er det meget forskellige baggrunde. Summa summarum er, at de på et eller andet tidspunkt i deres liv er endt i psykiatrien, og at de der har fået medicinsk eller kognitiv behandling. Alligevel har de formået at holde fast i at være studerende, siger Mogens Seider, som betegner det som en menneskelig katastrofe at fjerne tilskuddet.

Og han får opbakning fra en række eksperter og organisationer samt den tidligere statsminister og nuværende protektor for Det Sociale Netværk Psykisk Sårbar:

Tidligere statsminister støtter op

- Det er helt urimeligt og ødelæggende at skære Bogstøtten væk. Det er fuldstændigt imod alt det, alle partier snakker om på Christiansborg – at give sårbare og udsatte mennesker muligheder for at få uddannelse og arbejde, siger Poul Nyrup Rasmussen i en pressemeddelelse.

Overlæge ved Psykiatrisk Center København, og professor i psykiatri ved Københavns Universitet, Merete Nordentoft, kalder besparelsen ude af proportioner:

- Det er 3,2 millioner kroner man vil spare, men hvis man ser på, hvor længe institutionen har eksisteret og hvor mange unge mennesker, de har hjulpet og hvor mange, det har gjort en forskel for, ja, så tænker jeg, at man risikerer at spilde en masse penge. Fordi der er jo nogle, der ikke vil kunne komme ud på arbejdsmarkedet, fordi de ikke bliver færdige med deres uddannelser og i værste fald ender med at være på overførselsindkomst i lang tid. Det er selvfølgelig en anden kasse, men det er dumt alligevel, siger Merete Nordentoft. 

Borgmester holder fast

Forslaget er endnu ikke politisk vedtaget, men socialborgmester, Mia Nyegaard, Rad.V. mener, at der er andre steder på socialområdet, som har mere brug for pengene.

- Jeg håber for det første, at der bliver fundet penge til bogstøtten - eventuelt andre steder. Det er et rigtigt godt tilbud. Jeg må bare kigge på, at lige nu har jeg et budget, hvor vi skal spare 1,2% af vores budget, hvilket er ca. 80 millioner kroner. Og vi bliver nødt til at prioritere vores skal-opgaver. Vi har simpelthen ikke pengene lige nu. Desværre, siger Mia Nyegaard, Rad.V.

Om Bogstøtten 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201015-093639-A-1920x1280we

Kredsformand om Rohdes exit: Det rigtige at gå sin vej

Hedeager og Løkke

Dyb og uforbeholden undskyldning på Facebook: ”Ikke i orden at brænde Lars og Pia af”

DUP - Hediye Tyrkiet

playEfter tre år i lokalpolitik: Unges perspektiv gør en forskel

Lars Løkke Rasmussen

Løkke kræver undskyldning efter afbrænding

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere