Samlede frivilligt skrald op i byen: Nu mister de kommunens støtte

Københavns Kommune fjerner støtten til frivillige foreninger, der arrangerer affaldsindsamlinger. Trist, mener initiativtager.

I løbet af de seneste år er flere frivillige foreninger opstået med formålet at samle skrald op i hovedstadens grønne åndehuller.

Ved store skraldeindsamlinger har foreninger som eksempelvis Copenhagen Clean Up, Garbage Run, Aktion Amager og Ren Barsel organiseret flere hundrede mennesker, der har ryddet op ved parker, strande eller søer.

Fremover er det dog langt fra sikkert, at foreningerne kan fortsætte deres mellemfolkelige indsats.

Københavns Kommune fjerner nemlig den kommunale støtte til de frivillige affaldsindsamlingsforeninger som led i budgetbesparelser det kommende år.

Borgmesteren medgiver, at det er en ’ærgerlig’ besparelse.

- Jeg synes, det er enormt ærgerligt, at der ikke længere er penge til de her frivillige projektet. Det er jo noget, der løfter byen rigtig meget, at der bliver gjort rent i vores by, og at vi kan støtte de mennesker, der gerne vil hjælpe med at samle det ekstra skrald, som vores renhold ikke kan klare, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.

Støtten fra kommunen har blandt andet bestået af materialer til indsamling som skraldetænger, affaldsposer samt bortskaffelse af det indsamlede affald.

Det flyder med affald i vores hovedstad og derfor vokser flere og flere foreninger frem, som arrangerer frivillige skraldeindsamlinger. Men nu er det desværre slut med kommunal støtte - til stor ærgrelse for foreningerne.

Rigtig trist, mener initiativtager

Beslutningen skuffer Bodil Fomsgaard, der er initiativtager til Garbage Run – et skraldeindsamlingsarrangement, der kombinerer løb og opsamling af affald.

- Det synes jeg er rigtig trist. Det er jeg meget overrasket over at høre. Og jeg forstår det faktisk egentligt ikke, siger Bodil Fomsgaard, da TV 2 Lorry møder hende ved Damhussøen.

- Vi er jo afhængige af den støtte. For eksempel havde vi et arrangement hernede (ved Damhussøen, red.) for noget tid siden med 150 deltagere, hvor vi samlede over 400 kilo affald, siger hun.

Skal på sponsorjagt

Løbeturen og skraldeindsamlingen rundt om Damhussøen var blot et af mange arrangementer med fokus på indsamling af skrald støttet Københavns Kommune.

Netop de mange nyopståede indsamlingsevents viser, at der er et stort behov for mere fokus på opsamling af skrald i naturen, mener Bodil Fomsgaard.

- Det handler om vores natur og vores miljø og overlevelse. Der skal være nogle, der får fjernet alt det affald. Vi ser et dyreliv, der vandtrives, der dør rundt omkring os, siger hun.

I mellemtiden håber foreningerne, at politikerne hurtigt får øjnene op for behovet, så der hurtigst muligt kan findes penge igen til at støtte indsamlingerne

- Ellers må vi håbe på, at der er nogle sponsorer, der går ind og siger, at de godt vil støtte op, hvis ikke politikerne vil, siger Bodil Fomsgaard.

Denne sommer arrangerede initiativet Copenhagen Clean Up skraldeindsamling i søerne i København. Se med i indslaget her:

Et nyt projekt med navnet Copenhagen Clean Up vil bekæmpe skrald i hovedstaden. Foreningens første oprydningsevent fandt sted ved søerne i København.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

bus busrute

Samarbejde mellem regioner sikrer den første regionale elbusrute

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere