Sager om høje bøder til Uberchauffører skal i Højesteret

Fire Uber-chauffører har fået tilladelse til at få domme for ulovlig taxikørsel prøvet ved Højesteret.

Arkivfoto. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Landets øverste domstol skal nu tage stilling til fire prøvesager mod Uberchauffører, der i båd by- og landsret blev dømt for ulovlig taxikørsel.

Det oplyser Procesbevillingsnævnet, der har givet chaufførerne lov til at få deres sager for Højesteret.

Københavns Byret og senere Østre Landsret idømte de fire chauffører store bøder for ulovlig taxikørsel.

En mand fik en bøde på 486.500 kroner for 5428 Uber-ture i 2015. De andre tre mænd fik henholdsvis 110.000 kroner i bøde for 1282 ture, 60.000 kroner i bøde for 609 ture og 40.000 kroner for 399 ture samme år.

Sagerne skal efterprøve, om oplysninger fra skattemyndigheder i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter, kan bruges som bevis i straffesager mod tidligere Uber-chauffører i Danmark. 

Læs også SKAT: Uber-chauffører snød i stor stil

Kan bane vej for mange andre sager

Det kan bane vej for en lang række andre sager.

Af listen fremgår oplysninger om omkring 1500 personer, som har kørt for Uber i 2015 - blandt andet deres navne, bankoplysninger, hvor mange ture de har kørt, og ikke mindst hvor meget de har tjent.

Uber har sit europæiske hovedkvarter i Holland og udleverede frivilligt oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.

Forsvareren for de fire har undervejs protesteret over brugen af skattelisterne, blandt andet fordi de ikke var tiltænkt som bevis i en straffesag.

Advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra Københavns Politi har tidligere oplyst, at politiet har sigtet op mod 1500 andre tidligere chauffører, hvis navne stod på listen fra Holland. 

Højesterets afgørelse vil få betydning for disse sager.

Sagen kan dog vise sig at vokse sig endnu større end de 1500 personer. 

Skat har spurgt de hollandske myndigheder, om de kan levere lister med danske Uber-chauffører i 2016 og frem til foråret 2017, hvor Uber lukkede i Danmark.

/ritzau/

OVERBLIK: Hollandske skatteoplysninger fældede Uberchauffører

Læs om sagerne og baggrunden her: 
  • Uber er en tjeneste, hvor private via en app kan stille sig til rådighed for køreture mod betaling. Uber hævder at være samkørsel, men er i det danske retsvæsen blevet erklæret som ulovlig taxakørsel.
  • 28. august 2017 blev fire tidligere Uberchauffører i Københavns Byret idømt bøder på 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner for ulovlig taxakørsel.
  • De ankede sagen, og 16. januar 2018 stadfæstede Østre Landsret dommene.
  • Københavns Politi rejste sagerne på baggrund af en liste med navne fra de hollandske skattemyndigheder over danskere, der har kørt for Uber i 2014 og 2015.
  • Uber har sit europæiske hovedkvarter i Holland og udleverede oplysningerne i forbindelse med en skatterevision.
  • Københavns Politi sigtede i første omgang chauffører i en lille håndfuld prøvesager for at få afprøvet skatteoplysningerne i retten.
  • Op mod 1500 tidligere Uber-chauffører fra listen er blevet sigtet for ulovlig taxakørsel. Politiet afventer prøvesagerne.
  • Uber er oprindeligt amerikansk, men kom til Danmark i 2014. Tjenesten hævder at være moderne samkørsel mod betaling, men er i det danske retsvæsen blevet erklæret som ulovlig taxakørsel.
Kilder: Københavns Politi, Ritzau

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik