Sådan gik det til, at nøgenbadere fik eneret på Helgoland

En e-mail fra forvaltningen orienterede sidste år politikerne i København om de nye vilkår på Helgoland. Men det er slet ikke nok, siger politikerne.

Flere medlemmer af kultur- og fritidsudvalget i København har den seneste tid udtrykt forundring over beslutningen om, at badeanstalten Helgoland skal være forbeholdt medlemmerne af nøgenbaderforeningen Det Kolde Gys.

Spørgsmålet, som flere af politikerne stillede sig selv – og offentligheden – var, om det mon var forvaltningen, der på egen hånd handlede politisk, hvilket i sig selv ville være ganske opsigtsvækkende. Eller om det ”blot” var kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, der stod bag beslutningen.

- Jeg er spændt på, hvem der har vidst noget. Jeg vil da virkelig håbe, at borgmesteren har været inde over, men det undrer mig, hvis han på egen hånd har truffet den beslutning, sagde SFs frontfigur i København, Sisse Marie Welling, mandag til TV 2 Lorry.

Borgmester: Det var en politisk beslutning

Mandag aften forklarede Carl Christian Ebbesen sig direkte på TV 2 Lorry:

- Det har været en politisk beslutning, som kultur- og fritidsudvalget på Københavns Rådhus har lavet, at man ønsker brugerstyring og at inddrage foreningslivet mere. Det her tilfælde viser bare, at der har været krævet nogle urimelige priser, lød det fra borgmesteren.

Sagen om brugsretten til Helgoland går nogle år tilbage. Tilbage i marts 2014, da politikerne på Københavns Rådhus fordelte de penge, der var tilbage fra året før – den såkaldte overførselssag – var et af punkterne, man blev enig om ”øget selvbetjening af idrætsanlæg”. Det fandt politikerne 18 millioner kroner til frem til og med 2015 – og det kom blandt andet til at omfatte Helgoland.

I e-mailen er notatet om Helgoland blot en af mange vedhæftninger.
I e-mailen er notatet om Helgoland blot en af mange vedhæftninger.
Foto: Screenshot/Københavns Kommune

E-mail med centralt notat

I en e-mail, som forvaltningens direktion udsendte til alle medlemmer af kultur- og fritidsudvalget 23. februar 2016 fremgår det i et vedhæftet notat, der må anses som helt centralt i sagen, at adgangen til Helgoland begrænses ”fremover”. Notatet blev samtidig lagt på KFU-portalen, som er kultur- og fritidsudvalgets intranet.

- Adgangen til det Det Kolde Gys’ (DKG) faciliteter vil begrænses til foreningens medlemmer ved aflåsning. Det betyder også, at den nuværende areallejeaftale med DKG fortsat vil være gældende med dette tiltag, skriver forvaltningen i notatet.

E-mailen, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, rummer også en stribe andre vedhæftninger – men ”Helgoland” indgår dog i emnefeltet. Alligevel lader det til, at den røg under politikernes radar.

I notatet fra 2016 illustrerer forvaltningen, hvor stor en del af Helgoland, der fremover vil være lukket for offentligheden. 
I notatet fra 2016 illustrerer forvaltningen, hvor stor en del af Helgoland, der fremover vil være lukket for offentligheden. 
Foto: Københavns Kommune

- Vi vil inddrages

Den radikale gruppeformand på Københavns Rådhus, Tommy Petersen, der står bag et medlemsforslag om at sikre offentlig adgang til hele Helgoland, som udvalget behandler onsdag, erkender, at man som politiker ”selvfølgelig skal læse sin mail”.

Tommy Petersen kalder det dog samtidig usædvanligt, at en så drastisk ændring, som tvinger alle til at melde sig ind i en forening, blot meddeles i en mail og på forvaltningens intranet. 

- Jeg tror, der er en forventning fra os politikere om, at når der bliver ændret så drastisk i betingelserne for brugen af et kommunalt anlæg, så bliver det bragt op på det politiske niveau og ikke bare vedhæftet sammen med en masse andre ting, siger han til TV 2 Lorry.

Tommy Petersen opfordrer Carl Christian Ebbesen til at sørge for, at forvaltningen bliver bedre til at orientere politikerne.

- Jeg synes, borgmesteren skal stramme op fremover. Det sømmer sig ikke, at man i en vedhæftning til en mail lige fortæller, at man har overdraget et kommunalt anlæg til forening.

quote Vi er nødt til at stole på, at forvaltningen lægger noget, der skal besluttes politisk, over til udvalget. Man kan ikke bare sende os en mail om det

Jens-Kristian Lütken, Venstre, medlem af kultur- og fritidsudvalget, København

Venstre savner fingerspitzgefühl

Venstres kultur- og fritidsordfører Jens-Kristian Lütken ryster stadig på hovedet over sagens gang gennem det kommunale system.  

- Når man laver en ret heftig brugerbetaling fra den ene dag til den anden, burde man have så meget fingerspitzgefühl i forvaltningen.

Giver det anledning til selvransagelse hos dig som udvalgsmedlem – du fik jo en mail med en orientering?

- Det synes jeg egentlig ikke. Som politiker bliver vi orienteret om rigtig mange ting. Vi er nødt til at stole på, at forvaltningen lægger noget, der skal besluttes politisk, over til udvalget. Man kan ikke bare sende os en mail om det, siger Jens-Kristian Lütken, der glæder sig over, at et samlet udvalg onsdag vil stemme for at gøre Helgoland tilgængelig for offentligheden igen.

Flere partier på Københavns Rådhus kritiserer nu DF - og kulturborgmester Carl Christian Ebbesen. Det handler om Badeanstalten Helgoland - og kuturforvaltningens beslutning om, at området nu ikke længere skal være for alle. Det fik først de radikale til at stille sig på bagbenene. I løbet af dagen i dag voksede modstanden - der er nu et klart politisk flertal for, at beslutningen bliver ændret:

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik