Rundetårn står til at få rutsjebane og trækuppel

Rundetårn bliver til vinter udstyret med både en kuppel og Københavns længste rutsjebane, hvis finansieringen falder på plads.

I 375 år har Rundetårn bare stået der uden de store ændringer i den gamle dames udseende.

quote Selvom der kommer til at være træ, der blokerer for noget af udsigten, vil der være masser af huller til stadig at kigge på byen og himlen.

Thomas Andersen, kurator

Men til efteråret får Rundetårn en kuppel på, der skal monteres omkring den øverste del af tårnet henover udsigtsplatformen og observatoriet i 35 til 45 meters højde.

- Det bliver en abstrakt trækonstruktion, men selvom der kommer til at være træ, der blokerer for noget af udsigten, vil der være masser af huller til stadig at kigge på byen og himlen, siger kurator Thomas Andersen.

Kuplen er en del af en kunstudstilling, som den japanske kunstner, Tadashi Kawamata, står bag. Og han er vant til at arbejde med træ i gamle bygninger. Han har blandt andet kendt for at bygge en træhytte i den over 200 år gamle Vendôme-søjle i Paris. 

Sådan kommer Rundetårn til at se ud i bybilledet.
Sådan kommer Rundetårn til at se ud i bybilledet.
Foto: AB Clausen

Københavns længste rutsjebane

​Derudover planlægges det, at der skal etableres en rutsjebane på 130 meter ned igennem tårnet. Den bliver byens længste af sin slags og kommer til at køre langs tårnets gulv.

Den skal bygges i fiber og er udtænkt af en rutsjebaneekspert, der vil lægge belægning på, så man ikke får alt for meget fart på ned igennem det forholdsvis stejle tårn.

Kuplen bliver samlet på kirkepladsen og hejses op på plads. For at det hele forløber som det skal, og det gamle Rundetårn ikke tager skade,  assisterer ingeniørfirmaet AB Clausen med opsætningen. 

Japansk-dansk kultur

Kuplen planlægges at stå færdig den 25. november 2017 og skal blive på toppen af Rundetårn indtil den 10. januar 2018.

quote På den måde kan kuplen give glæde og gavn efterfølgende, så man ikke bare hælder pengene ud igen

Thomas Andersen, kurator

Udstillingen er endnu ikke offentliggjort i Rundetårns officielle program, fordi økonomien og nogle tilladelser ikke er faldet på plads. Men hvis alt går som det skal, bliver kuplen virkelighed, informerer Rundetårns direktør, Jesper Vang Hansen.

Tadashi Kawamatas kuppel bygges i forbindelse med afslutningen af 150-året for de diplomatiske forbindelser imellem Danmark og Japan. Den begivenhed markeres med kultur af forskellig art i begge lande. 

Her ses et andet af Tadashi Kawamatas kunstværker - nemlig en træhytte i toppen af en over 200 år gammel søjle i Paris.
Her ses et andet af Tadashi Kawamatas kunstværker - nemlig en træhytte i toppen af en over 200 år gammel søjle i Paris.
Foto: Patrick Kovarik - Scanpix

Kuplen genopstår

Når projektet er færdigt den 10. januar, er det ikke slut med kuplen. Thomas Andersen er i dialog med byfornyelsesprojektet Kulbanekvarteret i Valby.

Her håber han, at kuplen skal transporteres ud til, når kunstprojektet er slut. 

- På den måde kan kuplen give glæde og gavn efterfølgende, så man ikke bare hælder pengene ud igen, siger han.

Rundetårn som vi kender det, når det ikke har ekstra udstyr på.
Rundetårn som vi kender det, når det ikke har ekstra udstyr på.
Foto: Claus Bech - Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik