Rullende fixerum bliver til hepatitis-vogn for misbrugere

Mange misbrugere ved ikke nok om leverbetændelsen Hepatitis C, lyder det fra forening.

Efter et halvt år i garagen kan den gamle fixelance igen rulle ud i Københavns gader. 

Tidligere har vognen fungeret som et mobilt fixerum, men denne gang skal den udbrede kendskabet til hepatitis C - en smitsom leversygdom, der er særligt udbredt blandt byens stofmisbrugere.  

Det er Brugernes Akademi - en forening, der arbejder for at reducere skader ved stofbrug, udsathed og eksklusion - som har fået lov at overtage den gamle ambulance af Københavns Kommune. 

- Det er en katastrofe, at vi har en virus, som vi ikke oplyser om, og som vi ikke gør nok for at helbrede. Så vi forsøger med det her projekt at sætte hepatitis på dagsordenen, siger bestyrelsesformand ved Brugernes Akademi Anja Plesner Bloch til TV 2 Lorry. 

Hepatitis C

I Danmark er 70 procent af alle med hepatitis C stofbrugere eller tidligere stofbrugere.

Smitte sker f.eks. ved at dele kanyler. Uden behandling kan sygdommen udvikle sig til skrumpelever eller leverkræft og medføre leversvigt. Behandlingen består i at tage piller dagligt i 12 uger, og mere end 90 % bliver fri for virussen.  

Kilde: Københavns Kommune

Socialt udsatte er trygge ved Fixelancen

På nuværende tidspunkt bliver stofmisbrugere tilbudt en test for hepatitis C, når de møder ved kommunens rusmiddelcenter, men Brugernes Akademi vil opsøge stofmisbrugerne, hvor de er - på gaden. 

En anden fordel ved Fixelancen er, at den er kendt og accepteret af gadens folk, påpeger foreningen, fordi stofmisbrugerne har besøgt den før.  

Man håber, at det kan få flere til at benytte tilbudet.

- I Danmark er vi slet ikke oplyste om sygdommens symptomer. Stofbrugerne tager ikke det her alvorligt. De tror, det er en gratis omgang, og at de kan leve med sygdommen og først dø om 30 år af leverkræft, siger Anja Plesner Bloch, der vil have stofmisbrugerne i behandling, før de bliver en stor udgift for sundhedssektoren. 

- Mange tror, at hepatitis kun smitter, hvis man deler sprøjter. Men den smitter også, hvis man deler det bæger, som man laver stoffet i, eller hvis man dypper sin sprøjte i dét vand, som andre har dyppet deres inficerede sprøjte i, siger hun. 

Succes i udlandet

Man vil i den kommende mobile hepatitis-klinik ikke kun dele viden om sygdommen, men også udlevere nye sprøjter, så stofmisbrugerne ikke skal låne af hinanden.

Ideen er blandt andet lånt fra Frankrig, hvor man har haft stor succes med mobile hepatitis C-klinikker, hvor man kan blive testet og efterfølgende scannet for leverskader. 

I Danmark har man tidligere haft en rullende røntgenklinik, som opsøgte socialt udsatte i kampen mod tuberkulose. 

Brugernes Akademi har allerede private samarbejdspartnere og frivilligt sundhedspersonale, som kan holde det nye tilbud kørende. 

HISTORIEN OM FIXELANCEN

Fixelancen begyndte som civil ulydighed i 2011. Efter et fogedforbud mod et privat fixerum i Reventlowsgade på Vesterbro, så et privat initiativ fixelancen dagens lys.

I efteråret 2012 efter at Folketinget lovliggjorde fixerum overtog Københavns Kommune driften af fixelancen.  

Danmarks første fixelance kørte to år i Københavns gader, før den blev pensioneret. Herefter blev fixelancen optaget i nationalmuseets samling.

En ny og større fixelance blev indviet af Københavns socialborgmester i 2014.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik