Rod i byggetilladelser kan koste hospital en kvart milliard

Manglende tilladelser kan betyde, at Bispebjerg Hospitals planlagte byggeri forsinkes og bliver dyrere. Regionspolitiker er utilfreds.

Foto: Scanpix

Bispebjerg Hospital har ansøgt Københavns Kommune om seks dispensationer fra den eksisterende lokalplan. Hvis ikke de gives, kan det få fatale konsekvenser for byggeriet ifølge hospitalets egen ledelse. Det skriver Jyllands-Posten.

Hvis kommunen derimod vælger at lave tillæg til lokalplanen fremfor at godkende ansøgningerne, vil det forsinke byggeriet med et år. Af ansøgningen fremgår det, at det vil koste 145 mio. kr. i mistet driftseffektivisering - altså penge, man har regnet med at kunne spare ved at drive hospitalet mere effektivt med det nye byggeri - samt 100 mio. kr. i ekstraudgifter til projektets 150 rådgivere, der skal "stå stille" i et år.

Læs også Politikere godkendte byggeri uden at kende til underskud

Skulle Københavns Kommune beslutte slet ikke at ville ændre på lokalplanen, men i stedet kræve byggeprojektet ændret, så bliver konsekvensen ifølge ledelsen, at antallet af sengepladser i hvert afsnit vil reduceres fra 29 til 26.

Lokalplan skulle have været i orden

At det netop er lokalplanen der står i vejen, er paradoksalt, lyder det fra flere sider ifølge Jyllands-Posten. Da hospitalets ledelse i 2015 valgte netop dette projekt fra KHR Arkitekter over et konkurrerende projekt fra C.F. Møller, lød forklaringen nemlig i høj grad at det skyldtes, at C.F. Møllers projekt krævede dispensation fra lokalplanen. Den beslutning er sidenhen blevet kritiseret af Klagenævnet for Udbud.

Læs også Hospitals-direktør fyret efter sag om alvorlig snyd

Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, Niels Høiby, Liberal Alliance, "stoler ikke længere på de ansvarlige for byggeriet."

- At man fravalgte et projekt, fordi det krævede en dispensation, og nu bygger et projekt, som kræver seks dispensationer, er helt hen i vejret. Hvor er linjen i deres argumentation? Tankens klarhed eksisterer ikke, siger han til Jyllands-Posten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik