Retspolitisk Forening: Politi tager flere hensyn i biljagter

Når politiet indleder biljagt, sker det med flere hensyn end før, mener Bjørn Elmquist, Retspolitisk Forening.

To ældre kvinder mistede livet, efter at de fredag eftermiddag blev påkørt af en stjålet bil i Valbyparken i forbindelse med en biljagt.

Sagen er seneste eksempel i en række sager, hvor både involverede og tilfældige trafikanter bliver kvæstet eller omkommer i forbindelse med biljagter med politiet.

Alligevel vurderer advokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening, som arbejder for at sikre borgernes retssikkerhed, at politiet er blevet bedre til at vurdere, hvornår det er forsvarligt at sætte efter gerningsmænd i trafikken.

- Politiet er blevet bedre til det. I de første sager, man havde, vurderede man, at de (gerningsmændene, red.) havde begået noget ulovligt, og de skulle stoppes hurtigst muligt. Jo længere tid, der gik, før politiet fik dem stoppet, desto større var risikoen for, at der skete noget med uskyldige mennesker.

- Den tilgang er blevet modificeret noget, og man har inddraget andre aspekter i vurderingen, fordi man kan se, at ens skøn var forkerte før i tiden, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

I 2013 blev en cyklist dræbt foran Tivoli i forbindelse med en biljagt i Københavns gader. En anden cyklist slap heldigere, da hun overlevede et sammenstød med en flugtbil på H.C. Andersens Boulevard.

I juni i år blev to teenagere indlagt via Rigshospitalet Traumecenter efter en trafikulykke i forbindelse med en biljagt på den københavnske vestegn.

Bjørn Elmquist forklarer, at politiet i dag har et regelsæt for, hvornår man jagter gerningsmænd i tætbefolkede områder.

- Udgangspunktet er at man skal stoppe dem, der skal stilles til ansvar for deres forbrydelser, men så er der nogle modsatrettede hensyn, som gør det nødvendigt at vente med et indgreb, indtil man er sikker på, at det ikke går ud over uskyldige.

Bjørn Elmquist understreger, at det ved hver sag drejer sig om et skøn fra politiet side, der blandt andet baseres på forbrydelsens alvorlighed, og hvorvidt gerningsmanden udgør en fare for andre.

- Det er et vanskeligt skøn, og det foretages i en situation hvor man er presset, og det stiller store krav til politiet, forklarer Bjørn Elmquist til Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Mand anholdt for skyderi i Brøndby Strand

playMand ramt af skud i Brøndby Strand - 34-årig fængslet

nedim_yasar.jpg

Dømte mænd vil frifindes for drab på radiovært Nedim Yasar

kulde frost vinter vinterbadning

playVinterbadere sigtet for at mødes i sø

bilbrande vestegnen gladsaxe og ishøj d. 17 januar 2021

Travl nat: Politiet rykker ud til flere bilbrande

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere