Regeringen siger nej - men thalidomidofre kæmper videre

De thalidomidramte kæmper videre for at få anerkendelse og erstatning. De bakkes op af Socialdemokratiet.

De thalidomid-ramte, som TV 2 Lorry satte fokus på i Søndagsmagasinet i januar, får hverken anerkendelse eller erstatning.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Et svar, der ærgrer Anette Jørgensen, som er en af de fem thalidomidramte her i Hovedstadsområdet.

Hun tænker sit, når hun læser svaret fra sundhedsministeren, der i øjeblikket er på barsel. 

- Gad vide hvad der går gennem hovedet på hende? Tænk, hvis det var en af os, der lå inde i hendes mave, siger hun, der trods ministerens negative svar ikke har tænkt sig at give op uden kamp.

quote Det er så åbenlyst en fejl, staten begik dengang. Så jeg kan simpelthen ikke se hvordan regeringen kan komme uden om det.

Anette Jørgensen, thalidomidramt, Søborg

Ingen advarsler

Selv om de danske myndigheder var klar over, at præparatet Thalidomid kunne give fosterskader, advarede de hverken læger eller befolkningen. Gravide kvinder fik midlet op gennem 1950’erne og 1960’erne til at behandle alt fra søvnløshed over nervøsitet til kvalme.

Derfor har Annette Jørgensen og de andre thalidomidskadede krævet, at staten nu bør tage ansvar for deres skader, ligesom myndighederne i Sverige, Tyskland og Storbritannien har gjort.

- Det er så åbenlyst en fejl, staten begik dengang. Så jeg kan simpelthen ikke se hvordan regeringen kan komme uden om det.

Se eller gense Søndagsmagasinet fra januar om de thalidomidramte her:

De mangler arme, ben og ører. Alt sammen, fordi deres mødre tog en pille med stoffet thalidomid i årene omkring 1960. Nu vil ofrene have staten til give en officiel undskyldning.

Minister: Intet tegn på fejl fra statens side

På spørgsmålet om hvorvidt ministeren er enig i at de thalidomid-skadede både skal have anerkendelse fra den danske stat, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

- På det tidspunkt, hvor Thalidomid blev anvendt af gravide, fandtes der ingen særskilt lovgivning om erstatning for lægemiddelskader. Et eventuelt erstatningsansvar fra statens side vil derfor skulle afgøres efter de almindelige principper om erstatning uden for kontrakt. Et sådant ansvar kræver, at en myndighed har handlet ansvarspådragende.

Og det kan man – mener ministeren – ikke umiddelbart konstatere, at Sundhedsstyrelsen gjorde dengang.

Det vil også være en glidebane, mener ministeren.

- Tages der i denne sag skridt til en særlig kompensation, åbnes for præcedens herfor i et ukendt antal sager, hvor der også er sket ulykkelige skader, men hvor der heller ikke foreligger et ansvarsgrundlag.

quote Jeg synes ikke, der er meget fremdrift i det, og det er jeg naturligvis ikke tilfreds med. Jeg synes overhovedet ikke kampen er tabt. Sagen er på sporet, og vi forfølger den

Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører

Socialdemokratiet fortsætter kampen

Annette Jørgensen sidder tilbage med oplevelsen af, at regeringen ikke lytter.

- Det er som om man bare kopierer de gamle svar og slet ikke forholder sig til det. Det synes jeg er smadderærgerligt, siger hun.

En af dem, der lytter til de thalidomidramte er Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Jeg synes ikke, der er meget fremdrift i det, og det er jeg naturligvis ikke tilfreds med. Jeg synes overhovedet ikke kampen er tabt. Sagen er på sporet, og vi forfølger den, siger han.

Han vil nu bringe sagen op i folketingssalen. 

Hverken sundhedsministeren - der er på barsel - eller hendes stedfortræder, Karen Ellemann, ville i dag stille op til interview om sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik