Rapport: Stormfloder truer hovedstadsområdet

Stormflod og havvandsstigninger kan forårsage skader for et tocifret milliardbeløb i hovedstadsområdet, hvis ikke kysten sikres på tværs af kystkommunerne. Det viser en ny rapport.

Truende stormfloder og vandstandsstigninger kan medføre klækkelige skader i hovedstadsområdet.

Det viser en rapport, som COWI har udarbejdet for Region Hovedstaden og Regnvandforum.

Hvad er Regnvandsforum?

For hvis kystbeskyttelsen af hovedstadsområdet ikke øges, kan skaderne fra en vandstandsstigning på 70 centimeter medføre skader for op imod 22 milliarder kroner over de næste 100 år. Ifølge rapporten vil omtrent halvdelen af skaderne skyldes tab af infrastruktur såsom metro, motorvejsstrækninger og lufthavn.  

Vand på tværs af kommunegrænser

Udfordringen med de kommende stormfloder strækker sig på tværs af kommunegrænserne.

Derfor er en større indsats for kystbeskyttelsen nødvendig, lyder det fra formanden for Region Hovedstadens miljø- og klimaudvalg.

- Vand respekterer jo ikke administrative grænser. Det er derfor vigtigt, at vi i Region Hovedstaden har været med til at sikre, at kommunerne og forsyningerne nu har et samlet billede af risikoen ved stormflod, som der kan arbejdes videre med, siger Kim Rockhill i en pressemeddelelse. 

Rapporten er lavet i forbindelse med projektet ”Stormflod og havvansstigninger”, der er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Regnvandsforum. Et projekt, der netop er søsat for at løse fælles udfordringer på tværs af kommuner i forbindelse med kommende stormfloder og havvandsstigninger.

Første gang der anvendes fælles data

Det er også første gang, at man bruger fælles data til at lave skadesopgørelser og finde løsninger på de bedste sikringsniveauer for kystkommunerne i hovedstadsområdet, skriver Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.

- Jeg er meget glad for, at vi i Region Hovedstaden har været med til at sikre, at der nu er et samlet, opdateret vidensgrundlag, som vil give et rigtigt godt grundlag for den videre proces og samarbejde, udtaler formanden for Region Hovedstadens miljø- og klimaudvalg Kim Rockhill.

Det forventes, at en forbedret kystbeskyttelse kan reducere skader fra fremtidige stormfloder. 

Rapporten viser eksempelvis, at risikoen for stormflod i hovedstadsområdet kommer fra især de sydlige egne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere