Rammer danske hjemløse: Minister holder fast i udskældt lov

Justitsminister Søren Pape Poulsen var i dag i samråd hos retsudvalget om det omdiskuterede forbud mod hjemløselejre, der også har ramt danske hjemløse.

52-årige André Christiansen har boet hele sit liv i København og solgt Hus Forbi de seneste mange år på Nørreport.

Men det må han ikke længere.

Han er nemlig en af de danske hjemløse, der er blevet ramt af regeringens nye lov mod utryghedsskabende lejre.

André Christiansen har fået forbud mod at opholde sig i København i tre måneder, da han blev anholdt for at overnatte i København i nærheden af andre hjemløse.

Derfor havde Enhedslisten torsdag kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd, da man ønsker at få afskaffet eller ændret loven, så man ikke rammer de hjemløse.

- Loven er jo de facto en kriminalisering af hjemløse, siger Enhedslistens Rasmus Vestergaard Madsen, der stod bag dagens samråd med ministeren.

Minister holder fast i zoneforbud

Men trods flere episoder med danske hjemløse, der har fået bøder og forbud mod at opholde sig i deres egen by, holder justitsministeren fast i loven.

- Hvis vi kunne gøre det her nemmere, så havde vi gjort det. Men der var et kæmpe behov for at få gjort noget ved de utryghedsskabende romalejre, vi så i 2017, og efter en god lang varm sommer i år uden hjemløselejre har vi set, at loven har virket. 

Det er Enhedslisten, der har hevet Søren Pape Poulsen i samråd efter historien om den hjemløse Hus Forbi-sælger, der blev ramt af zoneforbuddet fordi han sov på gaden.

- Det vil desværre altid være sådan, at love også rammer nogle, som de ikke er tiltænkt i mod, men man burde i stedet have mere fokus på at hjælpe de hjemløse med sociale tiltag i kommunerne, siger Søren Pape Poulsen.

Opbakning fra Venstre og DF

Det er en holdning, der bakkes op fra både Venstre og Dansk Folkeparti.

- Jeg glæder mig bare over, at loven har virket efter hensigten. Vi ser ikke længere de mange utryghedsskabende lejre i vores by, siger Venstres Jan E. Jørgensen, der er medlem af Folketingets Retsudvalg.

- Min opfordring er, at København og andre kommuner med hjemløse borgere kommer i gang med at hjælpe dem. Så kunne man få løst problemet på den måde, når danske hjemløse rammes af zoneforbud i deres egen kommune.

Dansk Folkeparti så dog allerhelst, at loven aldrig havde været en nødvendighed, hvis ikke de mange udenlandske hjemløse var kommet til Danmark.

EL: Mærkelig måde at føre retspolitik på

Men hos Enhedslisten vil man kæmpe videre for at få fjernet eller ændret loven, så man ifølge partiet ikke længere kriminaliserer de hjemløse.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at ministeren ikke vil være med til at ændre lovgivningen. Han sagde på samrådet, at "lov er lov, og det må ramme ved siden af en gang i mellem", og det synes jeg er en meget mærkelig måde at lave retspolitik på, siger Rasmus Vestergaard Madsen, Enhedslisten.

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med  bøde.

 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.

 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

 

Kilde: Retsinformation


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik