Radikalt forslag: Kommunale skraldebøder skal løse rotteplage

Radikale Venstre vil give Københavns Kommune mulighed for at udskrive bøder til folk, der smider affald på gaden eller i naturen.

Henkastet affald er et stort problem i København og har været det i årevis. 

De nyeste tal viser, at kommunen årligt håndterer 5.332 tons gadeaffald. Her rammer cirka halvdelen affaldskurvene, mens resten er såkaldt fejeaffald.

- Jeg mener, at problemet er så stort, så Københavns Kommune skal gøre noget nu, lyder det fra Ida Auken, der er miljøordfører for Radikale Venstre. 

quote Der er kun uddelt i gennemsnit fire og en halv bøde om året i de seneste år. Politiet har ikke tid til det, de har mange andre opgaver. Derfor synes vi nu, at det er en opgave, som kommunerne bør tage på sig

Ida Auken, miljøordfører for Radikale Venstre. 

Partiet vil i forbindelse med udspillet "En Plastfri Fremtid" give frikommuner - som blandt andet København - mulighed for at udskrive bøder til dem, der smider affald på gaden eller i naturen.

I dag er det en opgave, der ligger hos politiet. For privatpersoner koster det mellem 1.000 og 5.000 kroner at smide affald på gaden eller i naturen, men det er sjældent, at forseelsen fører til en bøde.   

- Der er kun uddelt i gennemsnit fire og en halv bøde om året i de seneste år. Politiet har ikke tid til det, de har mange andre opgaver. Derfor synes vi nu, at det er en opgave, som kommunerne bør tage på sig, fortæller Ida Auken. 

Kæmperotten i Kongens Have

I de seneste par dage har TV 2 Lorry fortalt om det vildt voksende rotteproblem i hovedstadsområdet.

I nattetimerne forsøger rottefængere blandt andet at få bugt med skadedyrene i Kongens Have i København, og flere end 600 rotter har indtil videre måtte lade livet i den gamle park. 

Rottefængerne er ikke i tvivl om, hvad der er årsagen til problemet. 

- Det er på grund af madgriseriet. Hvis folk var bedre til rydde op og vise hensyn og ikke smide madrester over det hele, så ville vi ikke have det her problem, fortæller rottefænger Claus Carlsen.

Én bestemt rotte har vist sig at være usædvanlig hårdfør. Det er den største rotte, der er set i Kongens Have - ifølge rottefængerne er den over en halv meter fra snude til hale.

- Han (rotten Landemærket, ed.) må være bygget af speciel støbning, fortæller rottefænger Claus Carlsen. 
- Han (rotten Landemærket, ed.) må være bygget af speciel støbning, fortæller rottefænger Claus Carlsen. 
Foto: TV 2 Lorrry

Den går under navnet "Landemærket", fordi den ofte færdes på gaden af samme navn. 

- Vi har prøvet med alverdens ting at få ham aflivet, men det er ikke lykkedes for os endnu, fortæller Claus Carlsen.

Rotteproblemet er en af årsagerne til, at Radikale Venstre vil give Københavns Kommune lov til at udskrive bøder til dem, der smider affald på gaden eller i naturen.

- Københavns Kommune har længe forsøgt med søde kampagner at få folk til at lade være med at smide affald på gaden. Men det virker jo tydeligvis ikke. Nu har vi en kæmperotte, der render rundt i Kongens Have. Det giver store problemer med rotter i København, når folk smider deres affald på gaden, lyder det fra Ida Auken. 

De rette medarbejdere

Borgmesteren for området mener dog ikke, at kommunalt ansatte skal stå for at udskrive bøder til folk, der kaster affald på gaden eller i naturen. 

- Vi kan se, at problemerne med henkastet affald er størst i forbindelse med weekenderne og store events, hvor folk får noget at drikke. Navnlig derfor kan det være forbundet med store konflikter at udstede bøder for at smide affald på gaden, lyder det i et skriftligt svar fra Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, der er Teknik- og Miljøborgmester i København. 

Hun kaster bolden tilbage til Christiansborg.  

- Det bør fortsat være en opgave for politiet, der er uddannet til at håndtere denne type opgaver. Vi skal ikke til at have et kommunalt ordenskorps. Folketinget bør sikre, at politiet har de fornødne ressourcer til også at håndtere denne type opgaver, skriver hun. 

Her mener Radikale Venstres miljøordfører, at det først og fremmest handler om at finde de rette personer til opgaven. 

- Jeg synes, det er vigtigt, at kommunen tager problemet alvorligt og sørger for, at de ansatte er klar til det - ligesom parkeringsmedarbejdere. Selvfølgelig kan andre end politiet udskrive bøder, det har vi set netop på parkeringsområdet. Det tror jeg godt, Københavns Kommune kan finde de rigtige medarbejdere til at gøre, siger Ida Auken. 

Kongens Have i København oplevede i sommeren sidste år en sand rotteinvasion.  I dag - et halvt år efter - er der ved at komme styr på problemet, men som vi nu skal se, pusler rotterne stadig i krattet i den gamle park.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik