Psykologer: København forringer hjælpen til misbrugte børn

Ny økonomistyring i København giver færre psykologtimer til krænkede børn og mere bureaukrati, fortæller to psykologer.

Foto: Anders Kristensen / Scanpix

Traumatiserede børn i København, der har været udsat for seksuelle krænkelser, får ikke tilstrækkelig terapi. Det siger to psykologer fra et specialteam i Psykologhuset for Børn og Unge under Københavns Kommune til Dagbladet Information.

De står nu frem i protest mod, at arbejdet med nogle af de mest udsatte børn er blevet forvandlet til "en pølsefabrik".

- Det kan være, vi vurderer, at et barn eller en ung har behov for ti samtaler, men der bliver bevilget fem samtaler. Det bliver halve løsninger, der gør, at vi efterlader børn med åbne sår. Man ville jo heller ikke sige til en kirurg, at du stopper lige med at operere, når du når til hjertet, siger Sarah Voschero, der er den ene af de to psykologer, til Information.

- Det er bare så fjollet – vi holder jo ikke på folk længere, end der er brug for det.

Læs også Hvornår har du sidst talt med en psykisk syg?

Nyt system er årsagen

Årsagen er et nyt økonomistyringssystem kaldet ’Bestiller-Udfører-Modtager’-model (BUM), og psykologerne bakkes op af cand.scient.soc. og lektor i socialt arbejde Helle Nørrelykke, som har undersøgt, hvordan BUM-modellen påvirker det sociale arbejde i Odense samt Gladsaxe Kommune.

- Det lyder præcis som noget, jeg har hørt før, siger Helle Nørrelykke til Information og griber fat i eksemplet med, at de traumatiserede børn ikke får timer nok.

- Myndighedssocialrådgiverne i kommunen skal bestille den billigste og bedste vare. Rækkefølgen er: Den billigste og bedste vare. Så økonomien kommer til at styre mere end brugernes behov, siger Helle Nørrelykke.

Læs også Spejderleder misbrugte børn på spejderlejre

Forvaltning: Der har været indkøringsproblemer

Information har forelagt Socialforvaltningen i Københavns Kommune både den generelle kritik fra Helle Nørrelykke samt den konkrete kritik fra de to psykologer.

I et skriftligt svar til Information udtaler Claus Gosvig, centerleder for Center for Familiebehandling og Psykologisk Rådgivning, som Psykologhuset hører under:

- Efter indførelsen af den nye økonomimodel (BUM, red.) i Psykologhuset for Børn og Unge har der været nogle indkøringsproblemer, som ledelsen er i fuld gang med at få rettet op på, med samarbejdsmøder mellem Psykologhusets ledelse og myndighedsområdernes ledelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik