Projektet vakler: Enorme højhusplaner i Nordhavn stemt ned

Projektet om et 280 meter højt tårn i Nordhavn vakler, efter Teknik- og Miljøudvalget på et møde mandag eftermiddag valgte at følge forvaltningens indstilling.

Det store planer om Nordens højeste tårn opført i Københavns Nordhavn er i overhængende fare for ikke at kunne realiseres.

Det står klart, efter Teknik- og Miljøudvalget mandag valgte at stemme for en tidsplan, der gør det så godt som umuligt for teamet bag det projekterede 280 meter høje HC Andersen Adventure Tower med forlystelsespark at realisere byggeprojektet.

quote Det er simpelthen noget svineri. Det svarer næsten til at sige til dem, at de kan hoppe i havnen.

Jakob Næsager, medlem af Københavns borgerrepræsentation, Kons.

Et flertal i udvalget stemte for forvaltningens indstilling om, at en lokalplan for området på Ydre Nordhavn tidligst kan færdiggøres i 2025.

For holdet bag tårnet i Københavns Nordhavn var det nødvendigt, at udvalget kunne godkende en tids- og procesplan, hvor en ny lokalplan for området kan være klar i 2020, så byggeriet kan påbegynde i 2023.

Udvalgets beslutning umuliggør planerne om at påbegynde byggeriet på det håbede tidspunkt. 

Sådan havde H.C. Andersen Adventure Tower forestillet sig tårnet.

Da beslutningen i første omgang blev udskudt for lidt over en måned siden, udtalte Kurt Immanuel Pedersen, direktør for H.C. Andersen Adventure Tower følgende til TV 2 Lorry:

- Som forvaltningen fremlægger sagen med 2025 som året, hvor ny lokalplan kan lade sig gøre, så vil det forventeligt have den konsekvens, at projektet H.C. Andersen Adventure Tower ikke kan indgå en betinget grundløbsaftale med By & Havn, og dermed ikke opnå investeringer til at realisere projektet.

Selskabet By & Havn ejer den grund, som det store byggeprojekt havde udset sig. 

By & Havn oplyser i en bemærkning til udvalget, at de med forvaltningens indstilling - som udvalget altså har valgt at følge - ikke er villige til at indgå en betinget købsaftale med folkene bag højhusprojektet om et købt af grunden, fordi de ikke ønsker at binde areal og byggeretten for så lang en periode til et projekt, der først i 2025 kan få svar på, hvorvidt det overhovedet kan realiseres.

Det er denne placering, projektet er udset til.
Det er denne placering, projektet er udset til.
Foto: Projekteringsskitse fra Bjarke Ingels Group

Konservative: Vi kan ikke være det bekendt

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger var Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative positivt stemt over for den kortere tidplan, det store projekt havde brug for for at kunne realiseres.

Konservative stillede ved mødet et ændringsforslag, hvor man indstillede til at imødegå H.C. Andersen Adventure Tower-holdets krav.

Det forslag fik ikke opbakning fra udvalget, og det ærgrer Konservatives Jakob Næsager.

- Når der kommer nogle og vil lægge 6,5 milliarder kroner i København, kan vi ikke være bekendt at nøle. Det er simpelthen noget svineri. Det svarer næsten til at sige til dem, at de kan hoppe i havnen, siger han til TV 2 Lorry.

- Det er min tredje periode på rådhuset. Jeg har aldrig oplevet noget, der er blevet trukket i langdrag på denne måde. Syv år. Kommunen kan ikke være det bekendt, siger han.

Grønne partier holder døren på klem

Selvom et flertal altså stemte for forvaltningens indstilling, håber flere grønne partier dog stadig, at det store byggeprojekt kan realiseres.

Blandt andet forklarer udvalgsmedlemmer fra SF og Radikale Venstre, at de stadig er positivt stemte overfor opførelsen af det høje byggeri.

Dog har forvaltningens vurdering af, at området endnu ikke er rustet til at kunne håndtere ekstra trafik, vægtet højere hos udvalgsmedlemmer end at fremskynde tidsplanen for at tilfredstille bygherrerne bag det høje tårn.

- Vores hensyn må være til alle Københavnere. Vi kan ikke forsvare at gå i gang med et stort byggeprojekt, før området i Ydre Nordhavn er klar til det, siger Mette Annelie Rasmussen fra Radikale Venstre og fortsætter:

- Vi har fået et tilbud fra et ambitiøst projekt, som jeg stadig håber, kan blive til noget. Men vi er nødt til at få trafikproblematikken på plads. Vi kan ikke sætte et projekt i søen, som giver en yderligere og uoverskuelig trafikbelastning for byen. Det vil ikke være fair over for København.

Hun bakkes op af SF-medlem:

- Vi skal ikke være i lommen på en enkelt entreprenør, som vil fremskynde en masse processer. Vi skal se hele området som en helhed, før vi kan sige ja til det. Jeg håber selvfølgelig, at projektet kan realiseres, selvom det ikke kan komme i gang med den tidsplan, de ønsker, forklarer Klaus Mygind fra SF.

H.C. Andersen Adventure Towers samlede investering forventes ifølge projektets direktør at blive omkring 6,5 milliarder kroner. Projektet vurderer, at kunne skabe mellem 1500 og 1800 permanente arbejdspladser.

TV 2 Lorry forsøger at få en kommentar fra direktøren i H.C. Andersen Adventure Tower.

H.C. ANDERSEN ADVENTURE TOWER-PROJEKTET

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Coronavirus grafik

Borgmester og blå blok taler dunder mod model for nedlukning: "Skrot den fuldstændig"

Nye retningslinjer for altaner

Altan-debatten raser og nye regler forhandles: Beboere frygter det værste

tomas breddam

Kaffetørstig borgmester inviterer borgerne til møde

20161206-154958-3-1920x1277we

Tidligere cykelstjerne går ind i politik: ”Jeg er ikke prototypen på en klassisk politiker”

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere