Professor: Prutter fra besøgende ødelægger dansk kulturarv

Prutter fra de mange gæster på Statens Museum for Kunst er medvirkende til at flere genstande har taget skade på museet.

Efter to års undersøgelser har forskere ved Statens Museum for Kunst fundet frem årsagen til, at hundredvis af værker fra museets Kobberstiksamling er ramt af brune og sorte plamager.

Skaderne stammer fra luftforurening fra to kilder på museet.

For det første føres svovlholdig gas fra museumsgæsterne i en velbesøgt udstillingssal i stueetagen via et klimaanlæg ned til et kældermagasin med de skrøbelige danske tegninger.

- Vi har heldigvis mange gæster her, men det betyder også, at vi har mange bioinfluenter, som man også populært kan kalde prutter, som kommer ud af mennesker, når de går her i huset og bliver begejstrede over den kunst, vi kan vise dem, siger professor Jørgen Wadum, der er centerleder og seniorforsker hos Statens Museum for Kunst

Gamle æsker skader også

Den anden årsag er, at gamle æsker og kartoner, som skulle beskytte tegningerne, udskiller kunstskadelig svovldioxid.

Kobberstiksamlingen, som består af tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir, er en enestående del af dansk kulturarv.

Nu håber museet på at kunne realisere en akut redningsaktion til 5,7 millioner kroner. En fremtidssikring af hele samlingen vil dog koste op imod 65 millioner kroner.

En akut redningsaktion vil indebære, at æsker med 17.500 tegninger flyttes fra den øvrige Kobberstiksamling og isoleres i et magasin med renset luft.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Roskilde Festival Foto Maria Albrechtsen MortensenRitzau Scanpix

Kulturminister foreslår tilpasset støtteordning til festivaler

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere