Privatskole tvunget til at lukke: ”Uskyldige børn betaler prisen”

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har lukket Iqra Privatskole ned. Skolens forældrekreds har klaget til ombudsmanden i håb om at få blotlagt uretfærdig behandling.

Fredag den 21. december er sidste dag i Iqra Privatskoles levetid. Klokken kvart over ti blev skolen erklæret konkurs og lukket.

I starten af december fik Iqra Privatskole frataget sin økonomiske støtte på omkring 20 millioner kroner fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det skete med begrundelsen, at der er væsentlig usikkerhed om Iqra Privatskoles økonomi og dermed væsentlig fare for, at skolen må lukke på meget kort sigt.

Uden støtten kan skolen på Nørrebro, der er landets største af sin slags med flere end 400 elever, ikke fortsætte.

Nu har forældrekredsen bag skolen klaget styrelsens afgørelse til Folketingets ombudsmand.

Selvom de godt er klar over, at skolen endegyldigt vil lukke, håber de, at klagen kan kortlægge, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet behandlede skolen anerledes, fordi den er muslimsk.

- Det her er et klart og tydeligt signal fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet om, at de ikke ønsker muslimske friskoler, siger Jacob Jabr, der er formand for skolens bestyrelse.

 
 
Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Kæde af børn og forældre blokerede indgang

Fredag formiddag var børn som voksne samlet foran skolen, hvor de i en blokade af indgangen protesterede mod beslutningen om at lukke skolen.

Her skulle en kurator nemlig overtage nøglerne til skolen på Hermodsgade, så lukningen kunne effektueres.

- Elever har stået sammen og insisteret på, at de vil holde på skolen. De siger, det er vores skole, og at de ikke vil have den lukket. Men de forstår ikke processen, og at det allerede er sket, siger Jacob Jabr, der selv var mødt op sammen med kuratoren for at aflåse skolen.

- Jeg fik heller ikke adgang til at komme ind med kuratoren, selvom jeg ellers prøvede på at tale dem til fornuft.

Uskyldige børn betaler prisen, mener forældre

I en pressemeddelelse udsendt torsdag udtrykker forældrekredsen bag Iqra Privatskole deres utilfredshed med hele forløbet.

Blandt andet påklages de manglende muligheder for at rette indsigelser mod styrelsens beslutninger samt en forskelsbehandling, som de mener bunder i, at skolen af muslimsk.

- Den største muslimske friskole i landet er uden nåde blevet tvunget til at lukke af den danske stat, og godt 400 uskyldige børn betaler nu prisen, skriver forældrene i meddelelsen.

 
 
Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry

Derfor har forældrene klaget til Folketingets ombudsmand. Idet Iqra Privatskole allerede er lukket, skal klagen mest ses som en hjælpende hånd til andre muslimske friskoler, der i fremtiden kan risikere at stå over for samme skæbne som Nørrebro-skolen.

- Formålet er at ombudsmanden går processen i sømmene. Når man bedømmer en muslimsk friskole så hårdt, så bør styrelsen dømme andre på samme vis. Se på de andre sager. Der er mange skoler, der har haft langt større underskud, men som har fået lov at fortsætte, hvis skolen blot skiftede bestyrelse, siger Jacob Jabr.

Han henviser blandt andet til skolen VUC Syd, der trods et enormt overforbrug af offentlige midler, fusk med undersøgelser og et dundrende underskud kan få lov at fortsætte efter udskiftning af bestyrelsen.

I december sidste år blev skolens omdømme hårdt belastet, efter det kom frem, at skolens daværende leder havde spredt videoer af Hizb Ut-Tahrir i grupper på Facebook. Lederen er siden blevet fjernet fra skolen, efter en helt ny bestyrelse overtog og genåbnede skolen med ny skoleleder.

Sagen om Iqra Privatskole

Værst af alt er dog, at hele affæren omkring skolen i sidste ende går ud over skolens elever.

- De er dybt sårede. Det er noget, de kommer til at vokse med. De glemmer ikke det her. De vil huske, hvordan det blev håndteret. Nogle elever kommer til at gå ud af skolen med en dyb sorg og føle, at de er blevet frasorteret af samfundet, siger Jacob Jabr.

Tidligere på ugen bekendtgjorde Københavns Kommune, at 37 elever fra Iqra Privatskoles 9. klasse får tilbudt en undervisningsplads, så de kan færdiggøre deres grundskoletid sammen i ungdomsskolens lokaler i Københavns Nordvestkvarter.

Den borgerlige tænketank CEPOS kårede i 2016 skolen som landets femtebedste.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

Artikelfoto04

playElektriker-lærling vil gøre kloden grøn - kommer med opfordring til andre unge

Bådebygger Mia Leisner Jensen

Maritime uddannelser rykker til Helsingør på grund af stigende popularitet

Artikelfoto01

playNicole fik blomster i stedet for karakter: "Et tal måler ikke potentiale"

edl gabriel(2)

playGeniale Gabriel: 9-årig dyster mod 9. klasser i stor forskerkonkurrence

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere