Prins Henrik æret af Danmarks magtfulde: "Et stort tab"

Prins Henrik er død i en alder af 83 år. Et stort tab for Danmark er Danmarks toppolitikere enige om.

Foto: Sarah Christine Nørgaard & Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

- Den kongelige familie har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin indsigtsfulde og varme livsledsager igennem mere end et halvt århundrede. Danmark har mistet en unik repræsentant for vores land.

Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet. Livet skulle leves og opleves.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister, Venstre

Sådan lyder mindeordene om nu afdøde prins Henrik fra Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, Venstre.

Han er en af mange danske politikere, der hylder prinsen efter hans død. 

Også udenrigsminister Anders Samuelsen, Liberal Alliance, mindes på Facebook prins Henrik med "æret være hans minde".

Læs også Nekrolog: Prins Henrik er død

- Hans bortgang er et stort tab for den nærmeste familie, men også for Danmark. Han bidrog med langt mere, end han blev anerkendt for. Alle tanker går til familien, skriver Anders Samuelsen.

Han har haft "æren og den udsøgte fornøjelse", at være sammen med prins Henrik. Både ved officielle lejligheder, men også enkelte helt private.

En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var.

Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, DF

- Det gav hver gang minder for livet. Prinsen viste sig ved alle disse lejligheder som det, han var: Et dybt begavet, nysgerrigt, musisk, varmt humoristisk og nuanceret menneske, skriver udenrigsministeren. 

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, DF, udtrykker "stor sorg" over, at prins Henrik er sovet stille ind på Fredensborg Slot.

Læs også Kongehuset erklærer en måneds hofsorg

- En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var, og hvis lige man skal lede længe efter, skriver Pia Kjærsgaard.

Hun beskriver hans liv i Frankrig og Indokina, før han blev forelsket i Margrethe og giftede sig med hende i sommeren 1967.

- Hans største og fremmeste kald i Danmark har dog været som trofast støtte for sin hustru og dronning. Man skal ikke langt ind på siderne af hans digtsamling, før man møder og fuldstændig betages af hans uforbeholdne og udtryksfulde kærlighed til sin hustru og livsven, skriver Pia Kjærsgaard. 

Læs også Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften

På "hele Folketingets vegne" sender hun sin "dybeste medfølelse og kondolence til Hendes Majestæt Dronningen og hele den kongelige familie".

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kalder på Facebook prins Henriks død "et stort tab for Danmark".

- Og for familien, som har mistet en ægtemand, far, farfar og svigerfar. Mine tanker går til dem i den svære tid. Tak til prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark gennem en menneskealder, skriver Mette Frederiksen.

Statsministeren afslutter sin hyldest med disse ord: 

- Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet. Livet skulle leves og opleves. Derfor var det altid en beleven og engageret prins, man mødte, skriver statsministeren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik