Præster opsøger nybagte: Nu bliver flere døbt

Faldende dåbstal har fået flere præster til at tage nye midler i brug. Men det er lidt for smart, mener radikal gruppeformand på Københavns Rådhus.

Præster forlader i stigende grad kirkekontoret, når sognet får en lille ny indbygger.

Det gælder eksempelvis Frederik Berggren Schmidt, der er sognepræst i Nazaret Kirke på Indre Østerbro. Han har stor succes med at stemme dørklokker hos de nybagte forældre for at fortælle dem om dåben o gom hvilke muligheder, de har i den lokale sognekirke.

Registreringen af alle fødte og døde foregår i kirkerne, der derfor har nem adgang til oplysningerne om hvilke husstande, der har fået en lille ny beboer.

- Vi tror, det er rigtig godt, at kirken kommer ud og tale med sine medlemmer, siger han til TV 2 og tilføjer at forældrene er ganske taknemmelige for henvendelserne, der også har haft sin effekt.

Radikale: Det er problematisk

80 kvinder i Fredens-Nazaret Sogn blev mødre sidste år. 40 af dem var medlemmer af Folkekirken, og omkring halvdelen af dem endte med at få deres børn døbt i den lokale kirke efter at have haft besøg af en præst.

quote Denne her sag viser med alt tydelighed, hvorfor det er problematisk, at den her betroede opgave ligger i kirken. Det handler om vores data og sikkerhed, og det har aldrig været formålet, at de oplysninger skal bruges

Tommy Petersen, gruppeformand, Radikale Venstre, København

Men folkekirkens nyeste påfund er lige smart nok, mener Tommy Petersen, der er gruppeformand for Radikale Venstre på Københavns Rådhus.

- Denne her sag viser med alt tydelighed, hvorfor det er problematisk, at den her betroede opgave ligger i kirken. Det handler om vores data og sikkerhed, og det har aldrig været formålet, at de oplysninger skal bruges, så kirken kan hverve nye medlemmer, siger han til TV 2.

Præst: Det er medlemspleje

Han mener, det nærmer sig misbrug af de oplysninger, kirken har takket være opgaven med at registrere borgerne. Opgaver, han gerne ser flyttet til kommunerne.

I Nazaret Kirke afviser Frederik Berggren Schmidt, at der kan være tale om noget, der så meget som minder om misbrug. Han kalder det i stedet for "medlemspleje".

- Det ville være misbrug, hvis vi brugte det til at gå ud til ikke-medlemmer af folkekirken. Alle foreninger og trossamfund har jo et overblik over hvem der er medlem. Det er sådan set det samme, vi gør her, siger han til TV 2.

Alene i Københavns Stift er antallet af barnedåbe faldet fra 5.447 i 2006 til 5.042 sidste år, viser tal fra Kirkeministeriet og Danmarks Statistik.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik