Politikers baby blev smidt ud af Folketingssalen

Mette Abildgaards fem måneder gamle datter var ifølge Pia Kjærsgaard ikke velkommen i Folketingssalen.

Selvom den yngste generation sjældent er repræsenteret i Folketingssalen, så hænder det, at en politiker må tage barnet med, når der ikke er andre muligheder.

quote Jeg tog hende med i salen, for hun var i fint humør og havde sut i munden

Mette Abildgaard (Kons.), folketingspolitiker

Tirsdag var ikke en undtagelse, da De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard måtte tage til en afstemning i Folketingssalen med sin fem måneder gamle datter Esther Marie på armen. Men det skulle vise sig ikke at falde i god jord hos Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

- “Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!” sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard, skriver Mette Abildgaard i et Facebookopslag.

Se hele Mette Abildgaards opslag i bunden af artiklen.

Politisk ordfører for De Konservative, Mette Abildgaard.
Politisk ordfører for De Konservative, Mette Abildgaard.
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Under mødet i Folketingssalen sidder Mette Abildgaard med datteren, som ifølge politikerens egen udlægning ikke larmer.

- (…) jeg tog hende med i salen, for hun var i fint humør og havde sut i munden. Havde aftalt med min søde sekretær, at hun ville komme, hvis EM (datteren red.) lavede det mindste larm. For naturligvis skulle vi ikke forstyrre mødet! Jeg afleverede hende ikke hos sekretæren fra start, da hun lige nu har fået en alder, hvor hun ikke altid er tryg i andres hænder, skriver Mette Abildgaard i facebookopslaget.

Mens mødet er i fuld gang får Mette Abildgaard via folketingssekretæren af vide, at datteren ifølge Folketingets formand ikke er velkommen i salen. Den stadig nybagte mor måtte derfor tænke hurtigt. Hun gik ud af Folketingssalen og fandt en folketingsbetjent, der ville passe på Esther Marie, mens Mette Abildgaard selv løb tilbage for at trykke på stemmeknappen.

Ingen andre muligheder

Datteren har ifølge Mette Abildgaard aldrig været med inde i Folketingssalen før, og det var en usædvanlig situation, der gjorde, at hun måtte tage datteren med sig.

- (…) Jens Jacob (Mette Abildgaards mand, red.) kunne ikke have hende lige i denne time, og kort før mødestart fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at stemme. Havde ellers været clearet. Så situationen var på alle måder ekstraordinær, skriver hun.

quote man kan have brug for et minimum af fleksibilitet med en datter på fem måneder det blev jeg ikke mødt af i dag

Mette Abildgaard (Kons.), folketingspolitiker

Mette Abildgaard tænkte ikke, at det var nødvendigt at spørge om lov til at tage datteren med, da hun tidligere havde set en af sine kolleger have barn med i salen, og hun forklarer, at hun ikke er bekendt med nogen nedskrevne regler om børn i salen.

Tværtimod mener Mette Abildgaard, at man i Folketingssalen altid plejer at få tingene til at fungere, og hun savner i denne situation lidt fleksibilitet.

- Jeg har egentlig ret til et års barsel med fuld løn fra folketinget. Det har jeg ikke ønsket at benytte mig af, jeg vil gerne tilbage og tjene folkestyret. Men man kan have brug for et minimum af fleksibilitet med en datter på fem måneder det blev jeg ikke mødt af i dag, skriver hun i sit Facebook-opslag.

Andre politikere er forarget over udsmidningen

Mette Abildgaard er langt fra den eneste, som mener, at der manglede fleksibilitet i Folketingssalen tirsdag eftermiddag. Mange af hendes kolleger mener, at Pia Kjærsgaard gik over stregen.

quote Hvad sker der lige for Folketingets Formand?

Jeppe Kofoed, medlem af Europaparlamentet for Socialdemokratiet 

Folketingspolitiker for Enhedslisten Pernille Skipper kalder det ”vildt”, at Pia Kjærsgaard smed Mette Abildgaards datter ud af salen. Hun skriver yderligere:

- Al opbakning til Mette. Jeg har selv flere gange tænkt, at jeg måtte tage min lille datter med derned. Det kan umuligt genere nogen, så længe der ikke er skrig og skrål. Og det er da gammeldags at tænke, at børn ikke må ses eller høres overhovedet, hvis man skal holde på formerne.

Også folketingspolitiker Jacob Mark fra SF og Socialdemokratiets europparlamentsmedlem Jeppe Kofoed holder med Mette Abildgaard. Jeppe Kofoed mener ligefrem, at Pia Kjærsgaard skylder Mette Abildgaard en undskyldning.

- Hvad sker der lige for Folketingets Formand? Det er en helt uanstændig opførelse og særdeles urimeligt over for Mette Abildgaard. Pia Kjærsgaard burde sige undskyld, skriver han i et opslag på Twitter.

Forretningsorden for Folketinget siger…

I Forretningsordenen for Folketinget kan man læse om Folketingets forskrifter. I paragraf 4, stk. 2 står:

"Formanden leder forhandlingerne i Tinget og sørger for opretholdelse af god orden og en værdig forhandlingsform. Ethvert medlem er pligtig at underkaste sig formandens afgørelse angående ordenens opretholdelse."

Det er denne paragraf, der er i spil, når Pia Kjærsgaard vælger at sende Mette Abildgaards baby ud af Folketingssalen.

Som teksten antyder, er det dog en vurderingssag, hvornår der er ”god orden”.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Pia Kjærsgaard, men hun ønsker ikke at udtale sig. Men til Ritzau forklarer hun:

- Jeg beder folketingssekretæren, der sidder ved siden af mig, om helt stilfærdigt at gå ned og sige til hende, at når mødet åbnede, så skulle hun gå ud i et sidelokale. Det gjorde hun, og så troede jeg, at den sag var slut, siger Pia Kjærsgaard.

Hun er enig i, at der skal være tydelige retningslinjer. Derfor vil hun på næste møde i Folketingets Præsidium, der beskæftiger sig med blandt andet ledelse af møderne i Folketingssalen, tage emnet op.

- Det er naturligvis noget, vi skal have en fuldstændig klar holdning til. Det, jeg giver udtryk for, er den holdning, der er. Folketingsmedlemmer skal være til stede i Folketingssalen, ikke babyer og børn, siger Pia Kjærsgaard.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere