Politikere vil afskaffe skattefordel ved forældrekøb

Det bør være slut med klækkelige skattefordele til forældre, der køber lejlighed til deres børn, mener et politisk flertal.

Foto: Mathias Løvgreen - Scanpix

Boligpriserne i København er fortsat tårnhøje, og det bidrager en særlig gruppe boligejere i høj grad til - nemlig forældrekøbene. 

Det er helt klart problematisk, at de rigeste får en skattefordel 

Merete Dea Larsen, Dansk Folkeparti

Faktisk er cirka hver fjerde lejlighed i København ejet af folk, der bor udenfor Hovedstaden, viser en undersøgelse af Boliga. Og i Indre By er tallene endnu højere. Her er det 37 procent af lejlighederne, der er ejet af nogen, som ikke selv bor der. 

Der er da også masser af potentielle lejere, udsigt til værdiforøgelse og ikke mindst klækkelige skattefordele forbundet med at købe en lejlighed i København, hvis man som forældre vil hjælpe sine børn.

Men især skattefordelene vil et flertal af politikere nu gøre op med, skriver Berlingske mandag. 

Den såkaldte 'virksomhedsskatteordning' betyder nemlig, at man kan få fradrag for sine renter på den personlige indkomst, hvilket betyder en højere fradragsprocent hver måned for forældrene.

Læs også Lejernes Landsorganisation: Velhaverbørn bor gratis på andres regning

Virksomhedsordningen

Der findes tre forksellige ordninger, man kan benytte, når man vil udleje en bolig til sit barn: Virksomhedsordningen, kapitalafkastordningen og normal udlejningsbolig.

Virksomhedsordningen blev indført i 1987 med det formål, at det skal være fordelagtigt at drive virksomhed i personligt regi. 

Ordningen betyder, at man får fradrag for sine renter gennem den personlige indkomst i stedet for kapitalindkomsten. For den typiske forældrekøber vil det betyder en fradagsprocent på cirka 56 procent. 

Kilde: Berlingske

En skattefordel for landets rigeste

- Det er i orden, at forældre køber boliger til deres børn, men det er helt klart problematisk, at de rigeste får en skattefordel ved det. Vi kunne godt overveje at afskaffe muligheden for forældrekøb, når vi har undersøgt det nærmere, siger Merete Dea Larsen, der er boligordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske. 

Kritikken kommer efter, at en undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at det primært er de rigeste familier i landet, som benytter sig af forældrekøb. 

45 procent af alle forældrekøb i 2014 var af lønmodtagere på det højeste lønniveau, men denne gruppe kun udgør 13 procent af den samlede befolkning. 

Læs også I Indre By står over fire procent af ejerboligerne tomme: "Det ødelægger bylivet"

Oppositionen vil afskaffe ordning

Socialdemokraterne, Alternativet, SF og Enhedslisten  bakker kritikken op af virksomhedsordningen. 

- Vi er klar til at afskaffe ordningen for forældre, der benytter denm uden at der egentlig er knyttet en virksomhed til. Ordningen er tænkt til folk, der driver udlejning som virksomhed. Konsekvensen er, at man giver nogle klækkelige skatterabatter til dem, der køber bolig til deres børn, og det giver ikke mening, siger Kirsten Normann Andersen, der er boligordfører for SF. 

Skatteministeriet oplyste i 2016, at virksomhedsordningen ved forældrekøb koster staten mellem 125 og 250 millioner kroner hvert år. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik