Politikere pønser på upopulær børne-besparelse

København overvejer at samle børnene på færre institutioner i juli - men det vækker kritik fra V-kandidat, forældre og fagforbund.

Onsdag vil børne- og ungeudvalget i Københavns Kommune drøfte en række forslag til besparelser, som - hvis de alle bliver vedtaget - vil give 172 millioner kroner ekstra i råderum til området. 

quote  Jeg synes ikke, kommunen skal bestemme, hvornår forældre bør have ferie

Anahita Malakians, Venstre, kandidat til Borgerrepræsentationen

Et af forslagene, der er i sparekataloget, er at skære på åbningstiderne i Københavns dagtilbud i sommerferien. Forvaltningen regner med, at det kan give 12,7 millioner kroner på bundlinjen alene i 2018 og en total besparelse på 30 millioner kroner før 2030. 

Men forslaget, der vækker mindelser om de nu afskaffede lukkedage, møder massiv modstand fra flere sider. 

Både BUPL og Landsforeningen for Socialpædagoger har udtrykt bekymring, ligesom Københavns Forældreorganisation understreger i en skriftlig mail til politikerne, at det i deres optik 'ikke er en hensigtsmæssig strategi, at lukke institutioner i sommerferien'. 

FORSLAGET

Forslag rammer svage familier

- Man kan frygte, at det her har forslag får en social slagside. Man bør understrege, at det her ikke går ud over middelklassen og de ressourcestærke familier, som kan finde en løsning selv. Det vil gå ud over alle dem, som ikke kan holde fri, og jeg synes ikke, kommunen skal bestemme, hvornår forældre bør have ferie, siger Anahita Malakians, byrådskandidat for Venstre og medlem af Københavns Forældreorganisation, til TV 2 Lorry. 

I 2012 afskaffede man da også de fleste af lukkedagene i Københavns Kommune efter kritik fra forældre, pædagoger og arbejdsgivere. I dag er der dog stadig syv lukkedage årligt.

- Som politikere skal vi turde lytte til kritik og blive klogere. Sommerlukket blev aldrig en publikumsfavorit, skrev daværende borgmester Anne Vang (Soc.dem.) til Ritzau dengang. 

S: Vi kommer til at gøre noget

Jonas Bjørn Jensen, der er medlem af børne- og ungeudvalget for Socialdemokratiet, understreger, at der ikke er tale om lukkedage - men om at samle børnene på færre institutioner i den periode, hvor langt størstedelen af dem er på ferie.

- Der er meget få børn i sommerferieperioden. Vi lægger op til at samle dem på nogle få instiutioner. Der vil være insitutioner i alle områder, der har åbent – men det kan være man skal aflevere dem i en anden institutiton, forklarer han til TV 2 Lorry og anerkender, at den situation kan være utryg for både børn og forældre. 

Socialdemokratiet har ikke lagt sig fast på modellen - men noget kommer der til at ske. 

Penge skal flyttes til nye byggerier

- Kommunernes økonomi har været holdt meget stramt. Byen vokser, og vi skal lave nye institutioner, og de penge skal komme et sted fra. Derfor er vi nødt til hele tiden at se på hvordan, vi kan gøre det billigere. Og vi har plukket de lavthængende frugter. Nu handler det om at ramme færrest muligt, siger Jonas Bjørn Jensen. 

Anitha Malakians har ikke meget til overs for overvejelserne.

- Jeg synes, det er latterligt, at man vil genindføre noget, som var en dårlig ide allerede i 2012. Jeg tvivler også på, at man vil spare så meget, som det fremgår af forslaget, for hvis mange børn møder op, så kræver pasningsgarantien jo, at man stiller pædagoger eller vikarer til rådighed, siger Anahita Malakians til TV 2 Lorry. 

Den kritik preller noget af på Jonas Bjørn Jensen. 

- Det er lidt sjovt, at det er Venstre, der er rasende her, når det er Venstre, der har borgmesterposten, og som har været med til at lægge kursen på børneområdet i København, siger han. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere