Politiker raser over "fordummende" antistress-kampagne

Københavner-politiker er i det røde felt over en ny kampagne for at få stressede mænd i behandling. Borgmester mener, at han negligerer sygdommen.

"Jeg får stress og mareridt over alle de åndssvage kampagner, som de københavnske skatteydere skal finansiere."

Sådan skrev den københavnske politiker, Alex Vanopslagh, Liberal Alliance, på sin Facebook-side for nogle dage siden.

Han henviser til en ny kampagne, der er sat i gang af Københavns Kommune for at bekæmpe stress hos mænd.

Plakater over hele byen med teksten: "Sover du også dårligt? Mand, du har stress!", skal få mænd til at få behandling for sygdommen.

Men det er ikke faldet i god jord hos politikeren.

- Jeg synes, at man taler ned til borgeren med denne kampagne, og jeg synes, at kampagnen er fordummende og sygeliggørende. Man gør det til en sygdom, at man sover dårligt og har en kort lunte - og at sætte lighedstegn med det, og så have så alvorlig sygdom, som stress er - det, mener jeg, er uheldigt, siger han til TV 2 Lorry.

Mænd når ikke stressklinikkerne

Det er sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling, SF, der er ansvarlig for kampagnen. Og hun mener, at den er nødvendig.

- Det er sådan, at hver fjerde mand i København har et stressniveau, der gør, at de modtage behandling. Og de to mest normale symptomer er netop, at man har en kort lunte og svært ved at sove om natten, siger hun.

Men mændene søger ikke nær så høj grad behandling som kvinderne. 

- Vi kan se, at det er langt flere kvinder og ikke så mange mænd, der finder vej til vores stressklinikker, hvor vi giver tilbud til københavnere, der er stressede. Så derfor vil vi gerne gøre noget for at gøre opmærksom på, at det er symptomer, som man skal reagere på, siger borgmesteren. 

Se hele debatten mellem de to politikere her.

"Respektér mandens andre løsninger"

Alex Vanopslagh mener, at grunden til, at vi i mindre grad ser mænd i stressklinikkerne, er, at mænd håndterer stress anderledes end kvinder: 

- Det, at mænd i mindre grad end kvinder søger hen til stressklinikker end kvinder, ser jeg ikke som en dårlig ting. Jeg havde selv en periode, hvor jeg var meget presset og havde en del stresssymptomer, og der tog jeg fat i en erhvervspsykolog. Bare tanken om at tage ned på borgerservice, for at høre hvor stressklinikken lå, var lige før, det gav mig stress. Så det kan være, at mænd i højere grad end kvinder finder andre løsninger, og det skal vi respektere, siger han.

Men den køber Sisse Marie Welling ikke.

- Jeg synes, du negligerer, hvor stort et problem stress er. Vi oplever, at mænd har svært ved at gå ned til deres praktiserende læge, hvor du skal ned for at blive henvist til en stressklinik - ikke på borgerservice. Jeg vil gerne have, at flere opdager, at det at have svært ved at sove om natten eller har en kort lunte er symptopmer på stress. Og gerne inden de bliver arbejdsløse eller bliver skilt, som de kan ende ud i, hvis de ikke kommer i behandling i tide, siger hun.

Læs mere om kampagnen på stressmand.dk.

Mænd, kvinder - og stress

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Sundhedsmyndighedernes anden storskala-vaccinedag

Her er tre gode råd til at undgå kø til corona-vaccination

Adeas Care

Privathospital får påbud på grund af fejl og mangler

nadia ljungberg lodret

Vaccineret sygeplejerskes coronapas udløber måske snart: "Jeg savner klar besked"

40_percent

playKæmpe nødlager i Greve skal servicere hele EU med værnemidler

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere