Politiker raser: Julebelysning taget som gidsel i antiislamisk dagsorden

Lørdag endte en demonstration arrangeret af For Friheden, det tidligere Pegida, i gadebrand og optøjer, da en moddemonstration lavede barrikader og brændte bildæk. Ifølge politiker blev Nørrebro taget som gidsel.

Gårsdagens demonstration udviklede sig voldsomt. Foto: alarm112danmark.dk

- Jeg synes, at deres argument er søgt. For min skyld må de demonstrere fra nu og til evig tid, men jeg synes, at deres argument er søgt.

Sådan siger politiker og folketingsmedlem Yildiz Akdogan (Soc.dem.), der selv bor på Nørrebro, efter gruppen For Frihed, det tidligere Pegida, demonstrerede på Nørrebrogade i København lørdag.

 Det, jeg er træt af, er, at de sammenligner islamisering med manglende julelys

Yildiz Akdogan, MF Soc.dem

Gårsdagens demonstrationskrog var den manglende julepynt på Nørrebrogade, og derfor marcherede For Frihed som et juleoptog gennem Nørrebro. 

- Jeg synes, at det er forkert, at der ikke er julebelysning på Nørrebrogade, sagde Rasmus Paludan, der til dagligt er advokat for Trykkefrihedsselskabet, før han deltog i demonstrationen.

Læs også Demonstrationsballade om julepynt på Nørrebro

Demonstrationen blev et større tilløbsstykke, da en gruppe moddemonstranter forsøgte at stoppe For Friheds demonstration.

- Der er tale om en 50-100 personer, som udgør en moddemonstration til en anden demonstration på Israels Plads, fortalte polititalsmand Rasmus Skovsgaard i går til TV 2 Lorry.

Ifølge For Friheds Facebookprofil demonstrerer gruppen generelt "for ytringsfrihed og den snigende islamisering af Danmark og Vesten", men Yildiz Akdogan mener ikke, at gårsdagens demonstration var berettiget på det grundlag.

Sammenligning af manglende julebelysning og islamisering er ikke fair

- Det, jeg er træt af, er, at de sammenligner islamisering med manglende julelys, siger politikeren og fortsætter:

- Jeg synes, at det, at de kobler de ting sammen, er det værste misbrug man overhovedet kan gøre.

Politikeren mener, at den islamkritiske gruppes argument om, at den manglende julebelysning skyldes Nørrebros høje andel af danskere med anden etnisk herkomst er søgt. 

Læs også TV 2 Lorry til demonstration: "Der er salatfade over alt"

- Hvis du ser på Nørrebrogade, så er der både shawarma-barer og dagligvarebutikker, som har julepynt hængt op. Grunden til at der i år mangler julebelysning er, at der mangler noget økonomi, som ikke har hængt sammen, siger Yildiz Akdogan og fortsætter:

- Som om vi alle sammen på Nørrebro render rundt og er småislamister, der ikke vil have julebelysning.

Hvis du ser på Nørrebrogade, så er der både shawarma-barer og dagligvarebutikker, som har julepynt hængt op

Yildiz Akdogan, MF Soc.dem

Hun mener, at borgerne på Nørrebro er blevet taget som gidsler i demonstrationen, som udviklede sig voldsomt.

- Jeg synes det er problematisk, at vi bliver taget gidsler midt i den her demonstration. Pegida (det, der nu hedder For Frihed, red.) får det maksimale ud af det. Den anden gruppe, som i deres egen selvforståelse tror, at de hjælper, fucker det op, ved at skabe de her sammenstød. Og så sidder alle og tænker, hvad er det lige der sker.

- Taberne bliver os, der bor på Nørrebro. Vi får igen bål og brand i gaden og vi er så trætte af, at bydelen igen kun bliver fremstillet som det sted, hvor der hele tiden er politi og hvor der bliver brændt ting af og så videre, siger Yildiz Akdogan.

Iværksatte selv indsamling til julebelysning

Politikeren står selv bag en indsamling til julebelysning på Nørrebrogade kaldet "Red julebelysning på Nørrebrogade". En indsamling, som hun startede, da det stod klart, at der ikke var penge til de traditionsrige julelys.

Indsamlingen har skaffet 30.000 kroner, som sammen med 10.000 kroner fra Nørrebros Handelsforening har bevirket, at der faktisk er kommet en smule pynt op på brogaden. 

Læs også Det brænder på Københavnsk bro: Demonstranter har tændt bål

- Vi har fået en mini-mini udgave for de penge, som vi har samlet. Så ved runddelen har vi fået julebelysning. Det var et statement, som viser, at folk gerne vil julelys på Nørrebrogade, siger hun og fortsætter:

- Der er rigtig mange på Nørrebro, både troende, ikke troende, kristne, muslimer og jøder, der mener, at det er noget, der bringer os sammen. Derfor startede jeg den her indsamling, og på Facebook-siden kan man se, at det ikke kun Peter og Anna, der synes, at det er en fed idé. Det synes Hassan og Sadim også.

På Facebook-siden kan man se, at det ikke kun Peter og Anna, der synes, at det er en fed idé. Det synes Hassan og Sadim også.

Yildiz Akdogan, MF Soc.dem

Politiker: Pegida bruger anledning til at skabe splittelse og had

Yildiz Akdogan er derfor ked af, at borgere og erhvervsdrivende på Nørrebro bliver inddraget i en antiislamistisk dagsorden.

- Jeg synes, at julebelysningen og alle os, som ønsker det, er blevet taget som gidsel i den dagsorden, som Pegida har sat. Derfor bliver jeg bare rigtig, rigtig irriteret over, at Pegida bruger den her anledning til at skabe splittelse og had, siger politikeren.

Læs også Se billederne: Bål, kampe og had i Københavns gader

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik