Politiker om byfornyelse på Christiania: "De kan forny for egen regning"

Christiania skal muligvis friskes op delvist for skatteborgernes penge, men de borgerlige sætter foden ned. Christiania må selv betale.

Foto: Nils Meilvang - Scanpix

Efter mange år i en tidslomme trænger Christiania nu gevaldigt til en kærlig hånd. 

Et nyt projekt vil løfte fristaden ind i nutiden. 

Forældede toiletter skal udskiftes, gamle koksovne skal skrottes og erstattes af energirigtig varme. Derudover skal der skaffes plads til christianitternes biler, der ikke kan holde i den bilfri fristad.

De må byforny lige så tosset, de vil, men det skal være for egen regning.

Konservatives gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Jakob Næsager

Også udendørs skal Christiania have et løft. De mange turister kommer nemlig tæt på beboerne. For tæt. Så målet er at mindske antallet af fodgængere i Christianias boligområder med 20 procent. Det skal ske ved at ændre stisystemer, beplantning og belysning, så forskellen på offentligt og privat område bliver klarere. 

Det er nogle af planerne for et nyt samarbejde mellem Fonden Fristaden Christinia og Københavns Kommune. 

Fonden Christiania vil give 10 millioner kroner, mens Københavns Kommune så skal spytte 20 millioner kroner i kassen. Og så skal private fonde lette lommerne lidt, hvis byfornyelsen skal blive til noget. 

Planen er endnu ikke blevet til virkelighed. Først på mandag skal Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg tage stilling til aftalen.

K: - De må forny for egen regning

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell, er fortaler for byfornyelsen:

- Christiania trænger til et løft og en kærlig hånd. Så det svarer til de andre byfornyelser, der er foregået i resten af byen. Vi bruger offentlige midler for at sikre, at der sker noget, og for a give en hjælpende hånd til dem, der ikke selv har råd. Der er ikke forskel på Christiania eller Kulbanekvarteret i Valby eller fuglekvarteret i Nordvest, siger teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell.

Den konservative gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Jakob Næsager, vil imidlertidigt ikke stemme for forslaget. 

- De må byforny lige så tosset, de vil, men det skal være for egen regning, siger han til Politiken. 

- Den, der ejer, plejer at få gevinsten. Den, der scorer værdistigningen, må selv afholde regningen. De har købt området ekstremt billigt af staten. Så er det ikke de københavnske skatteydere, der skal betale for at få det sat i stand. Fonden Christiania må selv betale. Så vi stemmer imod, siger han.

Han mener derudover også, at det er hyklerisk af christianitterne at ønske forbedrede parkeringsforhold. 

01:15 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik