Politiets nye øje i det høje: Forsvarets fly på vingerne over København

Politiet har nu fundet en ny metode til at overvåge banderne fra luften.

Mange københavnere har formentlig undret sig, hvis de var sent oppe tirsdag aften og natten til onsdag. Et fly cirklede rundt over store dele af hovedstadsområdet.

Challenger-flyet, der tilhører Forsvaret, er hyret af Københavns Politi som led i bandeindsatsen, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

- Vi bruger flyet med henblik på at kunne observere personer eller køretøjer. Vi anvender stort set dagligt en eller anden form for luftbåren platform. Onsdag havde vi også helikopter og fly i luften for at lede efter den belgiske turistbus, der blev stjålet, fortæller politiinspektør Jens Jespersen.

Håber på færre gener

Politiet håber, at flyet giver færre støjgener for byboerne end den helikopter, der flere gange har været på vingerne.

- Vi bruger den type, der samlet set giver mest mening ud fra en politimæssig vurdering, men der indgår selvfølgelig også et ønske om ikke at genere borgerne mere end højst nødvendigt.

Et kort over Challenger-flyets færden forleden, som er genereret via flyspottertjenesten Flightradar24 viser, at flyet nåede helt til Kongens Lyngby i nord og Rødovre i vest – selv om der ikke her umiddelbart udspiller sig nogen bandekonflikt. Kortet viser samtidig, at Amager, hvor der ellers er en visitationszone, stort set ikke er overfløjet.

Se kortet under artiklen.

Gode resultater

Det er helt efter bogen, siger Jens Jespersen.

- Vi anmoder om, at der bliver fløjet på en måde, så vi kan løse den politimæssige opgave bedst muligt. Hvordan det flyveteknisk skal udmøntes, vil jeg ikke kloge mig på. Vi har dog ikke lagt nogle begrænsninger ned over hvordan der flyves, siger han.

Indtil videre har resultaterne været gode.

- Med flyene kan vi opdage mistænkelige forhold såsom personer, køretøjer og smidte effekter. Ved anmeldelser kan man straks overvåge det område på jorden. Det har vi konkrete gode resultater med, siger Jens Jespersen uden dog at komme nærmere ind på, hvad der konkret er kommet ud af fundene.

 
 
Foto: Flightradar24