Politiets nye monsterbåd vil skabe tryghed i Københavns Havn

Københavns Politi og Marinehjemmeværnet opruster på vandet. Det skyldes, at den våde trafik øges i Københavns Havn år for år. Havnen skal være tryg, lyder det.

Solens stråler varmer mildt og kalenderåret er godt på vej mod sommermånederne. Det betyder, som bekendt, korte shorts, sommerkjoler, solbriller og masser af udeliv.

Sådan er det også i København, hvor befolkningen i stadig højere grad søger mod vandet, når vejret skal nydes. Derfor har København de seneste år oplevet en vaske ægte revitalisering - genopblomstring - af havnemiljøet, der gennem et stærkt fokus fra kommunens side er blevet attraktivt og tiltalende.

At havnen er blevet en integreret del af byen, kan også mærkes på bådtrafikken i havnen - og her er det ikke altid alle, der følger reglerne.

Det fik sidste år Københavns Politi og Marinehjemmeværnet til at indgå et samarbejde om et nyt indsatsfartøj. Og var man i tvivl om, hvordan politiet så ud på vandet, så ved de fleste det, når de ser båden.

Et sort, 10,5 meter langt bæst med hurtig acceleration, stor manøvredygtighed og et blåt blink på taget. Så er der vidst ikke så meget at tage fejl af, når monsteret dukker op i Københavns Havn.

Fartøjet har allerede været flere gange i vandet i år, siger vicepolitiinspektør og leder af vagtcentralen hos Københavns Politi, Steen Harpsøe.

- Det er vores vagtchef, der beslutter, om og hvornår fartøjet skal på vandet. Det indgår på samme måde i vores beredskab som vores patruljebiler. Marinehjemmeværnet yder en stor hjælp og har et højt beredskab, så vi kan ofte være på vandet med ganske kort varsel. 

Om fartøjets opgaver siger vicepolitiinspektøren, at det først og fremmest handler om, at Københavns Havn er behagelig og tryg for alle Københavns borgere.

- Det kan være måske være fristende for nogle, at drikke et par øl i solen og derefter sejle rundt og nyde livet og byen fra vandsiden. Men ligesom på land, skal man også til vands overholde gældende regler vedrørende spiritus, certifikat til visse bådtyper, sikkerhedsudstyr og lignende.

Særligt jetski er en udfordring for politiet, og det lader til, at ikke alle er bekendt med forbuddet, oplyser politiet.

- Vi har været på vandet i år, og det var ikke alle, som var bekendt med de gældende regler. Nogle forhold kan vi klare med advarsel og vejledning, men andre forhold udløser en bøde, som forhåbentlig også har en forebyggende effekt henover sommeren, siger Steen Harpsøe. 

Politibåden vil under normale omstændigheder blive betjent af en MIF-fartøjsfører, en assisterende navigatør fra Marinehjemmeværnet og to politifolk. 

Foruden normale politiopgaver til vands vil fartøjet også bruges, når toldere fra Skat skal patruljere i københavnsområdet, ligesom det vil assistere sørednings- og havnemiljøberedskabet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik