Politiet erkender fejl og betaler erstatning i Tibetsagen

Politidirektøren hos Københavns Politi erkender alvorlige fejl, da demonstranter fik frataget tibetanske flag under præsidentbesøg.

Foto: Dennis Lehmann / Scanpix

Tibetsagen er efterhånden kendt af de fleste og nu kan endnu et kapitel tilføjes til den efterhånden mangeårige sag om fratagning af tibetanske flag hos demonstranter.

Politidirektøren hos Københavns Politi Anne Tønnes erkender, at politibetjente krænkede demonstranters ret til at ytre sig og til at forsamle sig under besøg af blandt andre Kinas præsident.

I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag. Vi har begået alvorlige fejl.

Anne Tønnes, Politidirektør, Københavns Politi

Demonstranterne fik frataget Tibetanske flag, hvilket var i strid med lovgivningen. Derfor vælger politiet nu at betale erstatning til i alt otte personer i den såkaldte Tibetsag.

Det skriver Ritzau.

De otte har for flere år siden anlagt retssager mod Københavns Politi, og nu har politiet besluttet at efterkomme borgernes krav om erstatning. Hver får 20.000 kroner.

Tidligere har politiet ellers krævet at blive frifundet i retssagerne.

Onsdagens beslutning begrundes med den konklusion, som Tibetkommissionen nåede frem til i december.

Læs også Slettede mails hindrer opklaring af Tibetsagen

Her blev det slået fast, at der blev givet klart ulovlige ordrer om at hindre demonstranter i at være synlige for blandt andre præsident Hu Jintao under et statsbesøg i 2012.

Politidirektør Anne Tønnes siger, at politiet siden har iværksat flere ting for at hindre gentagelser.

- I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag. Vi har begået alvorlige fejl, siger hun til Ritzau

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik