Politiet erkender fejl og betaler erstatning i Tibetsagen

Politidirektøren hos Københavns Politi erkender alvorlige fejl, da demonstranter fik frataget tibetanske flag under præsidentbesøg.

Tibetsagen er efterhånden kendt af de fleste og nu kan endnu et kapitel tilføjes til den efterhånden mangeårige sag om fratagning af tibetanske flag hos demonstranter.

Politidirektøren hos Københavns Politi Anne Tønnes erkender, at politibetjente krænkede demonstranters ret til at ytre sig og til at forsamle sig under besøg af blandt andre Kinas præsident.

quote I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag. Vi har begået alvorlige fejl.

Anne Tønnes, Politidirektør, Københavns Politi

Demonstranterne fik frataget Tibetanske flag, hvilket var i strid med lovgivningen. Derfor vælger politiet nu at betale erstatning til i alt otte personer i den såkaldte Tibetsag.

Det skriver Ritzau.

De otte har for flere år siden anlagt retssager mod Københavns Politi, og nu har politiet besluttet at efterkomme borgernes krav om erstatning. Hver får 20.000 kroner.

Tidligere har politiet ellers krævet at blive frifundet i retssagerne.

Onsdagens beslutning begrundes med den konklusion, som Tibetkommissionen nåede frem til i december.

Her blev det slået fast, at der blev givet klart ulovlige ordrer om at hindre demonstranter i at være synlige for blandt andre præsident Hu Jintao under et statsbesøg i 2012.

Politidirektør Anne Tønnes siger, at politiet siden har iværksat flere ting for at hindre gentagelser.

- I et demokrati skal politiet værne om borgernes grundlæggende rettigheder. Vi skal beskytte borgernes ytringsfrihed og sikre forsamlingsfriheden. Det har vi ikke gjort i denne sag. Vi har begået alvorlige fejl, siger hun til Ritzau

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

stevenknap-67180d37-793d-4edc-ae43-28be88b2ab70

32-årig mand ramt af skud

joh-f73df42b-2340-4e89-80b8-0d6b8be660b7

Politi efterforsker mulig bilbombe som rockerbande-relateret

def_thumb,50_percent

playFolk går på isen på flere søer i København: Vi prøver at tale folk til rette, siger politiet

snekkersten 112 utryghedsskabende politi

Politi tilbageholder ti personer for utryghedsskabende adfærd i Nordsjælland

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere