Politiet dropper særlig enhed og skaber 'operativ knytnæve'

Leder af Københavns Politis nye enhed mod organiseret kriminalitet kalder sin afdeling 'en operativ knytnæve'.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Efter fire års indsats nedlægges Københavns Politis specialenhed Taskforce Pusherstreet til februar næste år, skriver Politiken.

I stedet for at springe rundt i forskellige enheder lægger vi hele indsatsen ét sted med én chef, én rød tråd og én persongruppe. Vi bliver en operativ knytnæve.

Dannie Rise, Københavns Politi

I stedet samler Københavns Politi kræfterne i en ny specialafdeling, der bredt skal bekæmpe organiseret kriminalitet, siger ledende politiinspektør Poul Kjeldsen, Københavns Politi.

- Det giver rigtig god mening at samle narkotikaindsatsen i en enhed. På den måde får vi styr på, hvad der sker på tværs af hele København, siger Poul Kjeldsen til avisen og fortsætter:

Han understreger, at politiet trods ændringen bevarer det nuværende niveau i indsatsen på Christiania.

Læs også Christiania-naboer: Nu skal der ske noget

Organisatorisk sker der en sammenlægning af flere afdelinger i Københavns Politi, så Taskforce Pusherstreet, den operative bandeenhed, specialsektionen, der efterforsker narkohandel, bevillingspolitiet og udlændingekontrollen slås sammen.

Den nye enhed får vicepolitiinspektør Dannie Rise som leder, skriver Politiken. Han har hidtil været leder af Taskforce Pusherstreet.

Dannie Rise kalder i Politiken den nye enhed for 'en operativ knytnæve'.

- Vi ser for os en skærpet indsats mod al kriminalitet på gadeplan, narko, hash, trusler fra rocker- og bandemiljøer, afpresning, interne stridigheder og alt andet, som de (rocker- og bandemiljøet, red.) har på menuen, siger Dannie Rise til Politiken.

Læs også Folketingspolitiker truet ud af Christiania

Taskforce Pusherstreet har siden oprettelsen i september 2012 udført en målrettet indsats mod den organiserede hashhandel på Christiania.

Det resulterede blandt andet i 2014 i den såkaldte operation Nordlys, hvor op imod 80 personer blev anholdt og senere retsforfulgt for deres rolle i organiseret hashhandel.

Den store aktion er blevet fulgt op af andre operationer.

I august i år blev en civil betjent hårdt såret under en anholdelsesaktion i Pusher Street. Det var den episode, der efterfølgende fik christianitterne til at rive hashboderne i fristaden ned.

Læs også Sønnen skød betjent i hovedet: Han vil altid være mit barn

Selv om Københavns Politi nedlægger Taskforce Pusherstreet, vil man fastholde kernen af betjente, der kender området, aktørerne i Pusher Street og christianitterne, som respekterer fristadens særlige position, og som ønsker at indgå i dialogprocessen, med Christiania, skriver Politiken. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik