Politiet advarer: Lad vær med at råbe ”ost” på Christiania

Københavns Politi har sigtet flere personer for at agere vagter for hashhandlen i Pusher Street.

Fredag den 25. maj intensiverede Københavns Polti indsats mod den organiserede hashhandel på Christiania. Foto: Mathias Øgendahl - Scanpix og Ritzau

Det er oftere reglen end undtagelsen, at der bliver råbt eller piftet, når politiet patruljerer Pusher Street på Christiania.

Men det kan få konsekvenser at advare om politiets tilstedeværelse. Eksempelvis hvis man råber ”ost”, der er gadesprog for "politi" ude på fristaden.

Man risikerer nemlig at blive anholdt og sigtet for medvirken til den ulovlige hashhandel, advarer Københavns Politi.

- Vi er udmærket klar over, at vagterne på Christiania råber "ost" eller pifter for at advare de organiserede hashhandlere inde i Pusher Street, så de kan nå at pakke deres ting væk og stikke af, siger Lars Ole Karlsen, der er vicepolitiinspektør og leder af operativ specialafdeling i Københavns Politi.

 - Vi henstiller voldsomt til, at folk ikke deltager i den slags for ikke at blive forvekslet med en vagt. Vi har ført sager, og vi fører også stadigvæk sager mod folk, der bedriver vagtvirksomhed. Det bliver straffet med fængsel, for det er jo en del af narkohandlen, siger han.

Læs også Politiet om voldsomt skub på Christiania: "Hun skal klage"

Mere end 650 sigtelser på blot en måned

Efter at Københavns Politi den 25. maj intensiverede deres indsats mod den åbenlyse hashhandel i Pusher Street, er der foretaget 37 aktioner, som samlet set har ført til mere end 650 sigtelser mod købere og sælgere.

De mange sigtelser dækker også over personer, som politiet mener har bedrevet vagtvirksomhed for den ulovlige hashhandel, fortæller Lars Ole Karlsen.

- Vi foretager en konkret vurdering, og hvis vi skønner, at vedkommende giver anledning til, at man advarer gaden derinde og er deltagende i vagtvirksomhed omkring den organiserede hashhandel, så har vi jo en sag, siger han.

Det er ikke en godhjertet hippiekultur, man støtter, det er hårdkogte kriminelle.

Lars Ole Karlsen, vicepolitiinspektør og leder af operativ specialafdeling i Københavns Politi

Politiet har i flere tilfælde oplevet, at det ikke kun er hashhandlerne – men også flere hashkøbere, der kan finde på at råbe ost eller pifte, når betjentene forsøger at udføre deres arbejde.

- Vi må henstille til, at folk opfører sig pænt og ikke hjælper narkotikahandlerne i deres kriminelle aktiviter. Man skal huske på, hvem det er, man støtter hvis man kaster sig ud i at advare og udføre vagtvirksomhed.

- Narkotikahandlerne i Pusherstreet er understøttet af bander og organiserede kriminelle, så det er ikke en godhjertet hippiekultur, man støtter, det er hårdkogte kriminelle, siger Lars Ole Karlsen.

Resultater af politiets indsats på Christiania siden d. 25 maj* 

  • 140 indre patruljer
  • 27 rydninger af boder
  • 37 aktioner mod købere og sælgere, som har ført til mere end 650 sigtelser.
  • 22 aktioner mod pusherne
  • 111 anholdelser, hvoraf 44 gerningsmænd er fængslet ved grundlovsforhør.
  • Udstedelse af 61 zoneforbud samt sigtelser for 9 overtrædelser af zoneforbud.
  • 9 sigtelser for overtrædelse af knivloven
  • 11 sigtelser i øvrige våbenlovssager
*opgjort den 22. juni.

Kilde: Københavns Politi 

Læs også Politiet angrebet af 80-100 mand på Christiania

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik