Pladsmangel i vuggestuer sender børn tidligere i fritidshjem

Akut pladsmangel i København påvirker nu flere børns fritidshjemsstart.

Foto: Christian Liliendahl - Ritzau Scanpix

En stor pladsmangel i de københavnske vuggestuer gør nu, at en del børnehavebørn må starte tidligere i skolefritidsordning.

Ifølge børne- og ungdomsforvaltningen tilbyder flere skolefritidsordninger nu en start i fritidsordningen allerede fra forårsmånederne, marts, april og maj.

Det skriver DR P4 København.

Læs også Ingen politisk løsning på akut vuggestuemangel

Tidligere start frigiver plads

Et af de steder, man har valgt at starte tidligere, er i den fritidsordning, der hører til Vigerslev Allés skole i Valby.

Her begynder børnene nu den 1. marts i stedet for første maj.

- Det, at vi kan flytte fritidshjemsbørnene bare et par måneder før tid gør, at vi kan frigive plads i vores børnehaver, fortæller Klyngeleder Camilla Sørensen til DR P4 København.

Hun forsikrer, at der både er mandskab og overskud til den tidligere start på fritidshjemmet.

- Vi har en helt klar pædagogisk plan for at gøre de her børn skoleparate, men også for at fortsætte det arbejde, som børnehaven slipper, siger Camilla Sørensen.

Læs også Babyboom skaber akut mangel på vuggestuepladser: "Meget kaotisk"

Skæv befolkningsprognose

Københavns Kommune har lavet en befolkningsprognose, som har skudt helt ved siden af - for de 0-2 årige.

I 2015 mente man, at der her i 2018 ville være 25.483 indbyggere mellem 0 og 2 år. Men de foreløbige tal viser, at der i stedet er 26.169.

Forældre: Det skal ikke handle trivsel og ikke plads

De foreløbige tal fra Københavns Kommune viser, at 36 skolefritidshjem åbner for børnene allerede fra marts, april eller maj. En del af dem har også gjort det tidligere år.

Men de kommende skolebørn skal ikke haste afsted, hvis det handler om pladsmangel, lyder det fra Københavns Forældreorganisation.

- Vi har ikke noget imod denne slags initiativer, hvis det sker med udgangspunkt i børnene og pædagogikken. Men når det handler om at skaffe plads, så er vi dybt bekymrede, siger formand Julie Kyndesgaard til DR P4 København.

Hun savner, at kommunen holder fokus på børnene frem for logistik.

- Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at børnepolitikken i Københavns Kommune begyndte at tage udgangspunkt i, at børn er mennesker, vi skal danne og skabe, og ikke kasser i et excel-ark, vi kan flytte rundt på, siger Julie Kyndesgaard.

Læs også Politisk kovending: Flertal for flere børn i vuggestuer er væk

Borgmester: Man bestemmer selv

Børne- og Ungdomsborgmester i København, Jesper Christensen (S) understeger, at det er helt op til forældrene, om de vil tage imod tilbuddet om en tidligere start i fritidsinstitutionen.

- Det er helt frivilligt, og der er ikke nogen, der skal føle sig presset, siger Jesper Christensen, som forsikrer, at der følger ressourcer med.

- Der følger normeringer med til de børn, der tager imod tilbuddet, så vi er sikre på, at der er de voksne, der skal til for at håndtere det her, siger han til DR P4 København.

Enhedslistens medlem af børne- og ungdomsudvalget Knud Holt Nielsen har sendt en række spørgsmål til forvaltningen omkring den tidligere fritidshjemsstart. Blandt andet, hvad den tidligere start kan betyde for kvaliteten af det pædagogiske arbejde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik